Aktualizované Veronika Hunyadiová Správy

Sezóna jahôd začína aj na východe! Viete, kam sa vybrať na SAMOZBER?

Na východe Slovenska máme hneď niekoľko možností, kam sa vybrať na samozber sladkých jahôd. Pripravili sme pre vás prehľad s aktuálnymi informáciami.

Ilustračný obrázok k článku Sezóna jahôd začína aj na východe! Viete, kam sa vybrať na SAMOZBER?
10
Galéria
Zdroj: TASR/Martin Palkovič

Samozber sladkých červených plodov ponúka na východe Slovenska hneď niekoľko fariem. Vybrať sa môžete do okolia Košíc, na Zemplín či k Vranovu nad Topľou.

Jahody Vinné

Samozber jahôd spustili v obci Vinné v michalovskom okrese v stredu 9. júna. Od Košíc je obec vzdialená 67 kilometrov. Samozber je k dispozícii vždy od 9.00 do vyzbierania jahôd. Nie je potrebné sa objednávať, stačí len prísť. Najbližší samozber sa uskutoční, ak bude dozretá ďalšia várka jahôd. Termín najbližšieho zberu zverejňujú vždy na svojej facebookovej stránke.

Cena pri samozbere je 2,80 eur za kilogram jahôd. Ak nie ste fanúšikom zbieranie alebo na to nemáte čas, môžete si objednať už nazbierané jahody, za kilogram však zaplatíte 4 eurá.

Močarany

V obci Močarany v okrese Michalovce bude samozber jahôd tento rok po prvýkrát. Doteraz farma ponúkala jahody len na objednávku. Z Košíc sa sem dostanete autom približne za hodinu, z Košíc je to 55 kilometrov. Jahodové pole sa nachádza v Močaranoch pri družstve (útulku).

Samozber v Močaranoch sa začína v sobotu 11. júna o 8.00 hod. a potrvá do 17.00 alebo do vyzbierania zrelých plodov. Cena za kilogram jahôd je 3 eurá. Priniesť si môžete vlastné nádoby, vedierka alebo si na mieste zakúpiť škatuľu. Minimálny odber na jednu rodinu/skupinku osôb je 5 kilogramov.

Objednať si viete aj už nazbierané jahody, v takom prípade je ale cena 6 eur za kilogram. Viac informácií a aktualít nájdete TU. Farma upozorňuje, že na jeden vstup pustia naraz 240 ľudí, ďalších pustia až keď niekto odíde. Zároveň zaviedli pravidlo, aby ľudia na jahodovisku nevstupovali s deťmi mladšími ako 5 rokov.

Viac správ z východu

Sady nad Torysou a Košicé Olšany

Jahodová sezóna sa začala aj v okolí Košíc. Na farme v Sadoch nad Torysou sa prvý samozber uskutoční v pondelok 14. júna od 8.00 hod. do vyzbierania. Ďalši zber bude v stredu (16. 6.) a v sobotu (19. 6). Na zber nieje potrebné sa nikde hlásiť stačí prísť a doniesť si vlastné nádoby. Za kilogram jahôd zaplatíte 4 eurá.

Jahody z tejto farmy si budete môcť nazbierať aj v Košických Olšanoch, kde zriadili nové jahodovisko (v smere na Rozhanovce pred zahradníctvom). Zber sa tam začal v utorok 15. júna. Aktuálne informácie o oboch jahodoviskách nájdete na ich stránke na Facebooku.

Agromix Sedliská

Jahody pestujú aj na poliach v obci Sedliská vo vranovskom okrese. Zatiaľ prijímajú len objednávky na jahody s cenou 4 eurá za kilogram. Na samozber si musia záujemcovia ešte počkať, spustiť by ho mali nasledujúci týždeň a cena bude 3 eurá za kilogram. O presnom termíne bude spoločnosť Agromix informovať na sociálnej sieti.

Foto: ilustračné

Aktuálne správy zo Slovenska

Samozber jahôd počas pandémie nového koronavírusu
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM