Martin Valenta Krimi

Severná Kórea ostreľovala juhokórejský ostrov

Severná Kórea podnikla dnes delostrelecký útok na juhokórejský ostrov Jonpjong v blízkosti spoločných hraníc pri západnom pobreží Kórejského polostrova.

Podľa správ juhokórejskej médií ostrov zasiahli desiatky delostreleckých striel. Ďalšie strely dopadli do okolitých vôd Žltého mora. Juhokórejská armáda následne paľbu opätovala.

K útoku došlo o 14.34 h miestneho času (6.34 h SEČ), uviedla agentúra Jonhap.

Na ostrove začalo horieť viacero budov. Podľa juhokórejskej televízie YTN je v plameňoch okolo 60 až 70 domov. Miestnych obyvateľov evakuovali do krytov. Útok spôsobil výpadok elektrického prúdu na ostrove.

Na Jaltskej konferencii vo februári 1945 tri veľmoci USA, Spojené kráľovstvo a Sovietsky zväz rozdelili kedysi jednotnú Kóreu na dve časti s hranicou približne na úrovni 38. rovnobežky. Po oslobodení z japonskej okupácie 15. augusta 1945 sa tieto časti postupne premenili na dva suverénne štáty – na severe vznikla komunistická Kórejská ľudovodemokratická republika a na juhu kapitalistická Kórejská republika. Tento stav nezmenila ani krvavá kórejská vojna v rokoch 1950 až 1953.

Kórejská ľudovodemokratická republika (hovorovo označovaná aj ako Severná Kórea, čo však nie je oficiálny slovenský krátky tvar názvu tohto štátu) je štát ležiaci na severe Kórejského polostrova. Hlavné mesto je Pchjongjang. Jeho južný sused je Kórejská republika – hranicu tvorí tzv. demilitarizovaná zóna. Na severe hraničí s Čínou (1295 km) a Ruskom (16 km). Je to komunistická krajina na čele s „Drahým vodcom“ Kim Čong-ilom, ktorý má prakticky všetku vládu vo svojich rukách.

Hranicu medzi Severnou a Južnou Kóreou, ktorá je dlhá 250 km, tvorí 4 km široký pás nazývaný demilitarizova­ná zóna.

Južná Kórea je krajina označovaná ako jeden z „Ázijských tigrov“ prešla za posledných 50 rokov obrovskými celospoločenskými zmenami, týkalo sa to aj hospodárstva. Na základe urovnania vzťahov s Japonskom v roku 1965 dáva Japonsko Kórejskej republike odškodnenie vo výške 300 miliónov USD. Navyše si vláda berie od USA dlhodobú pôžičku vo výške 200 miliónov USD. Investície do modernizácie priemyslu a strategické partnerstvá vlády so súkromným sektorom t.j. podpora tzv. Čebolov (ako sú Hyundai, Samsung, Daewoo, Goldstar – LG atď.) dali ekonomike prudký impetus.

Dnes na základe nominálneho HDP je juhokórejská ekonomika 10. najsilnejšou na svete. Tento prerod je označovaný ako „Zázrak nad riekou Han-gang“.

zdroj: SITA/WEBNOVINY/WI­KIPÉDIA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM