Správy

RÚVZ v Rožňave rozšíri testovanie: Čítajte podrobnosti

RÚVZ v Rožňave rozširuje testovanie na COVID-19. Kto do testovania patrí a kto nie sa dočítate v článku.

Ilustračný obrázok k článku RÚVZ v Rožňave rozšíri testovanie: Čítajte podrobnosti
6
Galéria

Ako informuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave, od pondelka 23. marca 2020 sa začína s rozsiahlejším testovaním COVID-19, lebo sa nemôžu uspokojiť so stavom, že v okrese nepribúdajú ochorenia, ale musia ich aktívne vyhľadávať.

Služba bude zatiaľ platiť pre obyvateľov okresu Rožňava.

„Ak máte pozitívnu cestovateľskú anamnézu alebo kontakt s potvrdeným COVID-19 za posledných 14 dní a zároveň prejavujete príznaky respiračného ochorenia ako sú hlavne zvýšená teplota a kašeľ, tak sa ozvite na e-mail: rv.koronavirus@uvzsr.sk, kde uveďte: meno a priezvisko, adresu, na ktorej ste v karanténe, telefónne číslo, na ktorom ste dostupný, dátum príchodu na SK/ dátum kontaktu s COVID-19, dátum prvých príznakov, váš vek a stručný popis príznakov. Od pondelka vás budeme postupne kontaktovať,“ informujú hygienici.

Ako ďalej dodávajú, do testovania nepatria osoby, ktoré majú príznaky, ale nemajú kontakt s COVID19 alebo cestovateľskú anamnézu a aj osoby, ktoré nekašlú a nemajú teplotu.

„Chceli by sme vás poprosiť, aby ste sa nahlasovali výlučne na mail, nech nezaťažujete naše infolinky – infolinky nemajú kompetenciu riešiť odbery. Nie je to platené testovanie širokej verejnosti, prosím vás ak nespĺňate podmienky. netlačte sa do testovania, je kapacitne obmedzené a určené pre najrizikovejšie skupiny,“ spresňuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave.

„Svojou aroganciou nás len oberiete o drahocenný čas. Uvedomujeme si, že potrebujeme testovať. Sľubujem vám, že testujeme, čo je v našich silách. Napíšte nám na mail aj za starších ľudí, ktorí nemajú mailovú ale musia spĺňať obe podmienky. Ak nám napíšete e-mail musí obsahovať všetky informácie, inak ho nebudeme vedieť vyhodnotiť, buďte trpezliví, robíme, čo vieme,“ uviedlo RÚVZ Rožňava.

Na záver doplnili, že občan nemá klinické príznaky ako kašeľ a mierne zvýšená teplota tak test nespravia, vírus sa nemusí nachádzať v dýchacích cestách. Metódu, ktorú používajú na testovanie COVID-19 vedia použiť len po nástupe klinických príznakov, inak môže vznikať falošná negativita.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdravotné pomôcky z Číny
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM