Samospráva

Rožňavský parlament podporil okupovaný Tibet: Kde napokon kúpili vlajku?

Mesto Rožňava vyvesilo tibetskú vlaku v rámci medzinárodnej kampane. Schvaľovanie však prinieslo aj vtipné okamihy.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavský parlament podporil okupovaný Tibet: Kde napokon kúpili vlajku?
Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Rožňava sa zapojilo do medzinárodnej kampane Vlajka pre Tibet vyvesením zástavy tejto krajiny v deň 62. výročia jej okupácie. Účasť mesta schválili mestskí poslanci na svojom marcovom zasadnutí.

Podpora Tibetu

Ide o vyjadrenie podpory obyvateľom Tibetu, kde sú dlhodobo a vytrvalo porušované ľudské práva. Takže takýmto gestom si chceme pripomenúť obyvateľov okupovaného Tibetu,“ povedal poslanec Matúš Bischof.

Ja len dúfam, že nebude problém s obstaraním vlajky, že nám ju nejakí Číňania predajú z tých obchodov v Rožňave,“ podotkol na margo iniciatívy viceprimátor Ján Lach.

Ako mu však odpovedal vedúci odboru školstva, kultúry, mládeže a športu Ivan Nemčok, vlajka bola vopred objednaná a doručená mestu.

Poslanecká pripomienka

Poslanec Zoltán Beke je podľa vlastných slov rád, že v radoch mesta a mestského zastupiteľstva sú ľudia, ktorí si všímajú takéto iniciatívy. „Teší ma, že sa mesto zapája do takéhoto spôsobu vyjadrenia nášho postoja k obmedzeniu ľudskej slobody. Bol by som však rád, keby sa zapojilo aj vtedy, keď sú protesty proti obmedzovaniu ľudských práv i oveľa bližšie,“ konštatoval Beke.

Konkrétne spomenul napríklad protest voči zákazu používania vlajky Sedmohradska v Rumunsku. „Aj v našej republike je prijatý zákon, ktorý neumožňuje používať vlajky iných národností trebárs na športových podujatiach, čo je možno diskutabilné,“ zakončil poslanec.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM