Peter Simon Kultúra Rôzne

Rožňavský Mikuláš je vskutku unikát: Pravá brada ešte nič, Štefan obdarúva už 42 rokov!

K decembru už neodmysliteľne patrí aj príchod Mikuláša. Ten v Rožňave za svoju éru obdaroval už stovky ba tisíce detí a niekoľko generácií :)

Ilustračný obrázok k článku Rožňavský Mikuláš je vskutku unikát: Pravá brada ešte nič, Štefan obdarúva už 42 rokov!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Patrí k neodmysliteľnej súčasti nášho mesta. Jeho príchod rozžiari množstvo detských očí a tí skôr narodení naňho spomínajú tiež. Rožňavský Mikuláš Štefan Gerža aj tento rok zavíta na Námestie baníkov a slávnostne rozsvieti vianočný stromček. Akcia je naplánovaná na 6. decembra 2017 od 17:00 hod. Okrem toho sa uskutoční aj pokus o zápis do Knihy slovenských rekordov.

Pravá brada

Rožňavský Mikuláš sa na svoju púť v našom meste dostal už v roku 1973, keď zastupoval vtedajšieho Mikuláša, ktorý ochorel a tak sa nemohol zúčastniť. Akosi mu táto funkcia v meste prischla a tak ju vykonáva dodnes a samozrejme s radosťou.

„Hlavným dôvodom tejto činnosti je moja láska k deťom, k ich čistej dušičke a žiarivým očkám. Roky som pracoval v kultúre a teda s deťmi som bol v styku nielen na Mikuláša, ale aj v priebehu roka,“ prezradil pre náš web Rožňavský Mikuláš, Štefan Gerža.

Pamätajú si ho generácie

Ďalej dodal, že po roku 1973 sa tejto funkcie ujal v roku 1976 a odvtedy sa len raz nemohol zúčastniť pre ochorenie. „To znamená, že toho roku pôjdem už po 42. krát,“ prezrádza s úsmevom Mikuláš.

Spočiatku mal fúzy a bradu lepenú na tvár. Potom si svoju vlastnú farbil na bielo. „Teraz si moju už len upravujem a "pestujem“ od leta," prezradil s úsmevom.

Doplnil, že s touto krásnou úlohou prestať nechce a bude ju vykonávať, kým mu to zdravie dovolí.

Archívne foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM