Peter Simon Správy

Rožňavskí výtvarníci niečo tvoria na námestí: Vieme, čo to bude! FOTO

V Rožňave vzniká nevídaná novinka. O tú sa postarali šikovné ruky výtvarníčok. Čo to má byť na námestí?

Ilustračný obrázok k článku Rožňavskí výtvarníci niečo tvoria na námestí: Vieme, čo to bude! FOTO
9
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Nevídaná novinka v centre nášho mesta určite zaujme Rožňavčanov a turistov zas poteší. Na Námestí baníkov pod rukami šikovných výtvarníčok zo Základnej umeleckej školy vzniká netradičná mapa Gemera. Tá má nadšencom nášho okolia priblížiť rôzne historické pamiatky a lokality, ktoré sa u nás nachádzajú.

Ako nám priblížila riaditeľka školy Monika Kerekešová, ktorá na umelecké dielo dohliada, jedná sa o mapu nášho okolia. Tá bude pozostávať z pomyselného kompasu, ktorý znázorňuje svetové strany a v ňom sa bude v strednej časti nachádzať Rožňava, presnejšie dominanta mesta, Strážna veža. Okolo nej už teraz vznikajú ďalšie motívy. „Miesto si tu nájdu najznámejšie pamiatky, ktoré sa nachádzajú v okolitých obciach. Cestu k nim určuje takzvaný kompas v ktorom sa tieto maľby nachádzajú,“ povedala Kerekešová.

Ako ďalej dodala, mapa, ktorá sa nachádza na zemi v severnej časti Námestia baníkov by už bola hotová, no práce sa posunuli z dôvodu nepriaznivého počasia. Na diele pracujú šikovní výtvarníci zo spomínanej umeleckej školy.

Nápad prišiel z mesta. „Ako aj v niektorých iných mestách, tak aj u nás v našej Rožňave sme chceli vytvoriť niečo, čo upúta domácich aj turistov. V našom meste je to s turistickým ruchom trošku ťažšie. a táto mapa ich určite poteší a možno aj pripomenie, čo by okrem Rožňavy mohli v okolí zhliadnuť. Myšlienka tejto mapy vznikla na odbore školstva, kultúry, mládeže a športu a následne sa k nám pripojila aj ZUŠ Rožňava, ktorá to celé aj realizuje,“ prezradila kultúrna referentka mesta, Lenka Leštáková.

Obrazom: Na Námestí baníkov pribudne nevšedná mapa
9
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM