Peter Simon Správy

Rožňavskí jaskyniari patria medzi špičku: Záchranársky tréning až v Jadrane, FOTO

Skupina jaskyniarov z Rožňavy cestovala kvôli náročnému cvičeniu až do Chorvátska. Tam vykonávali fingovanú záchranu človeka, priamo pod vodnou hladinou.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavskí jaskyniari patria medzi špičku: Záchranársky tréning až v Jadrane, FOTO
4
Galéria
Zdroj: SPELEO ROŽŇAVA

Jaskyniari z klubu Speleo Rožňava sa okrem spoznávania útrob zeme zameriavajú aj na záchranárske práce. Nedávno absolvovali jednu, zo zatiaľ najnáročnejších cvičení. Pre vhodné podmienky museli cestovať až do Chorvátska.

Ako informuje podpredseda klubu Mikuláš Repaszký, skupina mala možnosť zúčastniť sa cvičenia s kolegami z HGSS v Babinej jaskyni v Chorvátsku.

„Cieľom cvičenia bolo zachrániť zraneného za prvým sifónom a transportovať ho zo suchej časti jaskyne na povrch. Cez 40 metrov dlhý sifón trval transport pacienta 7 minút. Úlohou cvičenia bolo testovanie sady pre záchranné nosidlá Petzl Nest, ktorá je navrhnutá špeciálne pre takúto záchranu pod vodou,“ povedal Repaszký.

Jaskynní potápači sa teda určite zapotili. Ako vidieť na fotkách, v úzkych a stiesnených priestoroch, plných nástrah a nebezpečenstva bol okrem potápačov, na kyslíkové fľaše napojený aj samotný „zranený“ figurant. „Na Slovensku som sa s takýmto typom záchrany pacienta ešte nestretol,“ spresnil Mikuláš Repaszký.

Cvičenie začalo o 10:00 hod. transportom vybavenia ku vchodu do jaskyne. O 12:30 bola jaskyňa vystrojená a o 13:30 začal transport z dna jaskyne. „Prvý tím jaskynných potápačov vystrojil 40 m dlhý sifón vodiacou šnúrou. Transport zraneného cez sifón trval 7 minút a transport na povrch skončil o 15:00 hod. O 17:00 hod. bolo všetko vybavenie na povrchu a cvičenie skončilo o 18:30 hod. Týmto cvičením sa testovala použiteľnosť sady Cavediving záchranných Petzl Nest nosidiel, ktorá bola navrhnutá a vyvinutá pre jaskynné potápanie. Takto modifikované nosidlá sa prvýkrát použili na prepravu aj v suchej časti jaskyne pod kanálom La Baba. Záverom cvičenia je, že nosidlá nestrácajú nič na funkčnosti a montáž a demontáž pre úpravu trvá niekoľko minút. Na tomto cvičení sa zúčastnili záchranári z CMRS a členovia Speleo Rožňava. Potápačom bol Peter Adamko,“ povedal na záver Repaszký.

Obrazom: Záchrana človeka pod vodou
4
Galéria
Zdroj: SPELEO ROŽŇAVA
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM