Peter Simon Kultúra

Rožňavské radiály pokračujú: Výstavu navštívil aj nový riaditeľ Baníckeho múzea

Slávnostným prestrihnutím pásky v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave otvorili prvú tohtoročnú výstavu úspešného, už tretieho ročníka Rožňavských radiál pod názvom Zostane to v rodine.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavské radiály pokračujú: Výstavu navštívil aj nový riaditeľ Baníckeho múzea
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Vernisáž otvorila vo štvrtok 6. augusta 2015 o 17:00 hod. Silvia L. Čúzyová, a Norbert Lacko, dvojica teoretikov a kurátorov predchádzajúcich výstav z cyklu výstav súčasného slovenského výtvarného umenia. Po úvodných slovách prišlo na rad prestrihnutie pás­ky.

Ako informovala historička múzea v Rožňave Petronela Potoczká, pásku slávnostne prestrihla kurátorka výstavy Daniela Čarná, teoretička umenia a galerijná pedagogička. Vo svojom príhovore predstavila verejnosti túto netradičnú výstavu súčasného umenia, zameranú na zapojenie detskej tvorivosti detí a vnúčat do tvorby rodičov a starých rodičov, umelcov a naopak.

V priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave, vystavuje svoje diela až tridsať autorov, čo predstavuje tridsať rôznych príbehov.

„Medzi menami vystavovaných autorov nechýbajú mená ako Milan Bočkay, Ladislav Čarný, Pavlína Fichta Čierna, Rudolf Fila, Daniel Fischer, Stano Masár ale aj Július Koller, či Roman Ondák a iní. Vystavované diela majú priznané autorstvo a dokonca aj povolanie, ktorému sa v súčasnosti deti autorov venujú,“ povedala Petronela Potoczká.

Ako dodala, v priestoroch výstavnej miestnosti privítal prítomných aj riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič a celá výstava je venovaná výtvarníkovi, pedagógovi a esejistovi Rudolfovi Filovi, ktorý zomrel v januári tohto roku a ktorý patril k najvýznamnejším predstaviteľom slovenského výtvarného života a výtvarnej pedagogiky na Slovensku.

„Vernisáže sa zúčastnil aj Vladimír Kordoš, jeden z vystavujúcich autorov, v sprievode vzácnej návštevy v osobe filozofa Egona Gála. Výstavy z cyklu Rožňavské radiály 3 budú prebiehať vo výstavných priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave aj naďalej,“ dodala na záver historička Petronela Potoczká.

Rožňavské radiály 3.Zostane to v rodine obrazom
11
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM