Peter Simon Správy

Rožňavské deti a alkohol: Tipnite si vek najmladšej hospitalizovanej

V krčmách by im naliať nemali, mladí Rožňavčania sa ale vynájdu. Letné obdobie láka viac, avšak my sme sa pozreli na celý uplynulý rok. Koľko detí z Rožňavy hospitalizovali v nemocnici intoxikáciou?

Ilustračný obrázok k článku Rožňavské deti a alkohol: Tipnite si vek najmladšej hospitalizovanej
Zdroj: Dnes24.sk

Pijú pivo aj víno, chodia poza školu, rodičom berú veci, aby ich speňažili. Alkoholu holdujú deti z rôznych vrstiev. Rožňava výnimkou nie je. Len od začiatku mája boli do rožňavskej nemocnice privezené až 4 deti s intoxikáciou. Smutnou správou však je, že z týchto detí to boli 3 dievčatá, a to jedna vo veku len 14 rokov.

My sme sa však spätne pozreli na uplynulý rok. Čísla hovoria za všetko. Letné mesiace sú v našej štatistike „IN“.

Ako náš web informoval hovorca siete nemocnice Svet zdravia, Tomáš Kráľ, alkoholom bolo za obdobie od 1. septembra 2016 – 7.júla 2017 intoxikovaných a privezených do rožňavskej nemocnice 14 pacientov. „Z toho 7 dievčat a 7 chlapcov. Jednalo sa o 15-ročné dievča, dve 16-ročné, tri 17-ročné a jedno 18-ročné. Z chlapcov mal najmladší 16 rokov. Privezení boli aj traja 18-roční a traja 19-roční,“ povedal hovorca.

Ako dodal na hospitalizáciu boli privezení prevažne sanitkou.

Od mája zatiaľ štyria

Od začiatku mája tohto roku má smutné prvenstvo len 14-ročná Rožňavčanka. „Za obdobie od prvého mája do siedmeho júla evidujeme v rožňavskej nemocnici štyri prípady intoxikácie alkoholom u mladistvých. Z toho tri dievčatá a jeden chlapec. Jednalo sa o 14-ročné dievča, dve prípady 17-ročných dievčat a jeden 16-ročný chlapec,“ spresnil Kráľ.

Odborníčka z Rožňavy radí

Podľa odborníčky z nášho mesta je prevencia na prvom mieste. „Treba dbať o zvýšený dozor nad dieťaťom zo strany rodičov, edukácia a výchova mladej generácie, celospoločenská úloha, ako rodič, škola a samozrejme prostredie,“ povedala MUDr. Mária Nemčeková, primár dets.odd.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM