Peter Simon Správy

Rožňavská základka privítala hostí z krajín V4: Cieľom boli športové súťaže

Škola je dlhodobo zapojená do partnerského projektu V4, v rámci ktorého sa pedagógovia a žiaci stretávajú každý rok v inej krajine.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavská základka privítala hostí z krajín V4: Cieľom boli športové súťaže
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Partnerskými školami sú: Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola, Budapest, Maďarsko; Szkoła Podstawowa nr 3 z Oddziałami Integracyjnymi im. Janusza Korczaka w Cieszynie, Poľsko; Základní škola Pod Zvonek, Český Těšín, Česko.

Ako informovala zástupkyňa školy Adriena Koreňová, v tomto školskom roku sa partnerské stretnutie organizovalo v Rožňave v dňoch 17. až 19. mája 2018. „Cieľom každého stretnutia je zorganizovať pre žiakov jednotlivých krajín športové súťaže, na ktoré sa žiaci pripravujú celý školský rok. Mladí športovci súťažili v športovom areáli a v telocvični ZŠ akad. J. Hronca a na multifunkčnom ihrisku na Sídlisku juh. Tento rok to boli kolektívne športy ako vybíjaná, prehadzovaná, basketbal, futbal a florbal,“ uviedla zástupkyňa.

Podľa jej slov veľkým prínosom tohto projektu je aj to, že žiaci sa s chuťou a nadšením pripravujú na tieto disciplíny, čím pedagógovia okrem iného podporujú ich zdravý životný štýl, na každom stretnutí nadväzujú deti priateľstvá s rovesníkmi z iných krajín a s mnohými komunikujú v anglickom jazyku.

„A v neposlednom rade spoznajú mesto, v ktorom sa stretnutie koná. Nezanedbateľným prínosom projektu je výmena informácií a skúseností pedagógov jednotlivých krajín, ktoré sú veľakrát inšpiráciou k tomu, ako robiť veci v oblasti školstva lepšie, tvorivejšie, efektívnejšie. Tieto stretnutia dávajú priestor na rozvíjanie kultúrnych vzťahov, podporujú spoluprácu a výmenu informácií a skúseností v jednotlivých oblastiach školstva a kultúry,“ uvádza Koreňová.

Na slávnostné vyhodnotenie sa každý tešil, poháre a medaily, nehovoriac o krásnych loptách, z ktorých si vyberalo najprv víťazné družstvo, potom druhé a tretie. „Tento rok vyhralo najcennejší pohár a zlaté medaily družstvo žiakov zo Základnej školy akad. J. Hronca v Rožňave, na druhom mieste skončili žiaci z Maďarska, na treťom poľské a na štvrtom mieste české družstvo. Zahraničným hosťom sa páčila návšteva rožňavskej veže, z ktorej sa im naskytol krásny výhľad a pedagógovia mali možnosť absolvovať netradičnú prehliadku jaskyne v Krásnohorskej Dlhej Lúke. Ďalšie stretnutie partnerských škôl bude v budúcom školskom roku v Poľsku. Samozrejme vďaka patrí aj sponzorom, ktorí nám pomohli pri organizácii a zabezpečení celého podujatia,“ uviedla na záver zástupkyňa školy.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM