Peter Simon Šport

Rožňavská paralympionička Heňa Farkašová na galavečeri: Užila som si to a rada si to zopakujem

Slovenská výprava pôjde na 12. zimné paralympijské hry do Pjongčangu s mottom: "Sme si rovní". Spolu s novou hymnou s rovnakým názvom, maskotom a poštovou známkou ho predstavili počas galavečera v Bratislave.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavská paralympionička Heňa Farkašová na galavečeri: Užila som si to a rada si to zopakujem
Zdroj: TASR

Ten sa niesol v znamení módnej prehliadky, ktorá mala upriamiť pozornosť na jeden z každodenných problémov ľudí so zdravotným znevýhodnením.

„Nová platforma komunikácie SPV, ktorú sme dnes predstavili, má za účel upriamiť pozornosť na 12. zimné paralympijské hry v Pjongčangu. Keď sme sa zamýšľali nad konceptom, tak sme zvolili módnu prehliadku oblečenia, ktorá bola ideálna. Jedna z tém, ktorú otvorila už Veronika Vadovičová na Plese v opere, bolo, že ako sa vlastne obliekajú vozíčkari a ľudia so zdravotným znevýhodnením. Chceli sme poukázať na to, že nie je vôbec jednoduché vytvoriť kolekciu a zimné oblečenie, ktoré nás vždy reprezentuje na zimných hrách,“ povedal predseda Slovenského paralympijského výboru (SPV) Ján Riapoš.

Grafické vyobrazenie motta je v tvare otáznika, ktorý má v ľuďoch vyvolať myšlienku na to, či je táto veta skutočne pravdivá. „Okrem športovej témy sme zakomponovali aj tú sociálnu. Práve platforma ‚Sme si rovní‘ s tým otáznikom má poukazovať na to, aby sa ľudia zamysleli a vytvárali sme lepšie Slovensko. Nemá za úlohu kritizovať, ale podať pomocnú ruku, ako zlepšovať jednotlivca a ako zlepšovať spoločnosť,“ doplnil.

Do Pjongčangu zamieri už v piatok celá slovenská výprava, ktorú schválilo Valné zhromaždenie SPV 16. decembra 2017. Bude mať 29 členov, športovcov bude 15. Deň pred odletom odovzdajú nominačné dekréty, 6. marca vztýčia v paralympijskej dedine slovenskú vlajku a o tri dni neskôr ju ponesie na slávnostnom otváracom ceremoniáli ZPH alpská lyžiarka Henrieta Farkašová.

Oficiálnou hymnou slovenskej výpravy sa stala skladba „Sme si rovní“, ktorú naspieval Richard Müller, text napísal Peter Uličný a hudbu zložil Ondrej Brzobohatý. Oficiálnym maskotom výpravy sa stal lišiak Tom. Ten sa opäť zrodil vo výtvarnej súťaži „mesiac detskej tvorby“.

Počas prehliadky sa v úlohe modelov a modeliek predstavili športovci, ktorí budú reprezentovať Slovensko na hrách. „Bola to nová skúsenosť, zaujímavá skúsenosť. Priznám sa, mala som trošku stres, bola som aj trochu roztrasená, je to pre mňa niečo neznáme. V konečnom dôsledku som si to však všetko užila a rada si to zopakujem aj nabudúce,“ povedala o novej úlohe čerstvá držiteľka veľkého krištáľového glóbusu za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári v sezóne 2017/2018 Henrieta Farkašová, ktorá preteká v kategórii zrakovo znevýhodnených alpských lyžiarok. Podobne ako na svahu, aj na móle išla prvá jej navádzačka Natália Šubrtová.

„Ja chodím vždy prvá, takže pre nás je to taký zvyk, akurát sme vymenili lyže za mólo,“ zažartovala Šubrtová a doplnila. „Bola to veľmi príjemná skúsenosť, aj keď v zákulisí je to veľmi hektické. No už si to vieme porovnať s tou štartovou atmosférou.“

Úspešné duo získalo pred štyrmi rokmi v Soči dve zlaté (zjazd, obrovský slalom) a jednu bronzovú medailu (slalom). Teraz mieri ešte vyššie. „Ideme tam s tými najvyššími očakávaniami, teda päť štartov, päť zlatých medailí,“ netajila ambície Farkašová.

„Ja súhlasím. Natrénované máme dobre, teraz sa musíme pripraviť psychicky. Tešíme sa,“ dodala Šubrtová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM