Správy

Rožňavská nemocnica aktivovala pandemické plány: COVID oddelenie aj odber vzoriek

Nemocnice siete Svet zdravia, vrátane rožňavskej nemocnice, po vyhlásení núdzového stavu pre lôžkové zdravotnícke zariadenia aktivovali svoje pandemické plány a reprofilizovali vybrané časti lôžkových oddelení na COVID oddelenia.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavská nemocnica aktivovala pandemické plány: COVID oddelenie aj odber vzoriek
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

„Ide o takzvané červené zóny lôžkových častí oddelení, ktoré slúžia na hospitalizáciu pacienta s podozrením na koronavírus. Pacient je v tejto izolovanej časti oddelenia hospitalizovaný do okamihu finálneho výsledku testovania. Keďže naše všeobecné nemocnice sa stále musia postarať aj o neinfekčných pacientov, napríklad po cievnej mozgovej príhode či úraze, v maximálne možnej miere ich musíme oddeliť od rizikových pacientov,“ vysvetľuje medicínsky riaditeľ siete nemocníc a siete polikliník ProCare Svet zdravia Róbert Hill.

Ako doplnila komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková, rožňavské COVID oddelenie sa nachádza v pavilóne B na druhom poschodí, nemocnica reprofilizovala lôžka chirurgického oddelenia. Chirurgické oddelenie sa presťahovalo na piate poschodie do pavilónu A. Pre COVID pacientov je vyhradený osobitný výťah. Oddelenie disponuje kapacitou 44 lôžok, v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie je možné počet lôžok zvýšiť. Personál tohto oddelenia používa predpísané ochranné osobné pracovné prostriedky.

Na COVID oddelení môžu byť umiestnení aj pacienti s podozrením na infekciu spôsobenú SARS-CoV-2, ktorí vyžadujú poskytnutie akútnej zdravotnej starostlivosti z dôvodov nesúvisiacich s koronavírusom. Bude im tam poskytnutá komplexná zdravotná starostlivosť.

„V zmysle platného usmernenia hlavného hygienika SR je v súčasnosti pacient po potvrdení pozitivity na ochorenie COVID-19 transportovaný na najbližšie infektologické pracovisko (v prípade ľahkého priebehu ochorenia je umiestnený do domáceho liečenia). V prípade naplnenia jeho kapacít, resp. kapacít ostatných infektologických pracovísk, budú pacienti s potvrdenou infekciou SARS-CoV-2 hospitalizovaní na COVID oddelení rožňavskej nemocnice,“ uviedla Fedáková.

Podla jej slov, pred rožňavskou nemocnicou je v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Rožňave tiež zriadené mobilné odberové miesto (stan) pre testovanie pacientov na COVID-19. „Zdravotníci rožňavskej nemocnice realizujú výtery z hrdla a nosa indikovaným pacientom, ktorých na otestovanie určí RÚVZ. Testovanie prebieha v pracovných dňoch podľa harmonogramu koordinovaného s RÚVZ Rožňava. Rožňavská nemocnica zatiaľ otestovala 85 pacientov a v rámci mobilného odberového miesta 27 pacientov. Dosiaľ vyhodnotené výsledky testov ochorenie u nikoho nepotvrdili,“ povedala na záver Jana Fedáková.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM