Peter Simon Správy

Rožňavská mládež pred zelenými stolmi: Primátor Burdiga prezradil, čo mu dalo vtedy najviac zabrať!

Počas týchto dní tisíce slovenských študentov skladajú skúšku dospelosti. Nás zaujímalo, ako na svoje maturitné časy spomína známy Rožňavčan.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavská mládež pred zelenými stolmi: Primátor Burdiga prezradil, čo mu dalo vtedy najviac zabrať!
Zdroj: TASR

Práve v týchto dňoch vládne na Slovensku maturitný ošiaľ. Hoci mnohí si za zelený stôl sadajú so srdcom v krku, po rokoch už väčšina ľudí spomína na maturitné časy len s úsmevom. My sme sa na spomienky na skúšku dospelosti pýtali známeho obyvateľa nášho mesta.

Primátor mesta Rožňava Pavol Burdiga nám hneď na úvod prezradil, že študoval na rožňavskej strednej škole. Presnejšie na Strednej priemyslovke stavebnej. „Takže som stavbárom. Tam som vlastne skončil v roku 1985. Maturít som sa samozrejme ako každý iný obával, no teraz odstupom času môžem povedať, že je to jeden z najkrajších časov človeka v jeho živote. Tak ako každý, ani ja nemôžem na maturitné skúšky zabudnúť a ani nikdy nezabudnem. Človek zmaturuje a vstúpi do života dospelosti. Čo bolo asi také zlé je fakt, že človek na istý čas stratí veľmi dobrých priateľov, pretože sa rozpŕchneme rôznymi cestami,“ hovorí primátor mesta Pavol Burdiga a dodáva, že aj v jeho prípade samotná skúška dospelosti priniesla nefalšovanú nervozitu.

Ako dodal primátor Rožňavy, zložením maturitnej skúšky si človek určite niečo dokáže a je to prvý krok k úspešnému začatiu životnej etapy. „Na maturitu som sa v tej našej stavbárskej profesii pripravoval aj špeciálne. Jeden z predmetov,ktorý sa volal betón zahŕňa strašne veľa statických výpočtov. Ten predmet je len o matematike a vzorcoch, takže z toho som mal obrovské mindráky, no napokon som ho úspešne zvládol. Pre šťastie som so sebou nič nemal. Ja sa stále pamätám, že v tej dobe bolo také in pri písaní maturít každý jedol čokoládu. Povedali nám v škole, že keď budeme jesť čokoládu, tak budeme všetko vedieť,“ hovorí s úsmevom Burdiga.

Na otázky, ktoré si vytiahol si však už presnejšie nepamätá. Ako však prezradil, počas skladania skúšky dospelosti mal aj úsmevné príbehy. „Jeden môj kolega začal o niečom úplne inom rozprávať, lebo sa to nenaučil a mal jedno šťastie, že maturoval medzi poslednými a tá komisia už len kývla rukou, takže sa nájde veľa takýchto úsmevných príbehov,“ spresňuje primátor nášho mesta.

Na záver má pre maturantov jeden odkaz. „Maturantom držím palce, aby to zvládli a držím im palce aj v tom, aby si našli tú správnu školu po skončení strednej, lebo to je dosť dôležité a čo je to najdôležitejšie, čo im chcem odkázať je to, že ak pôjdu študovať a pracovať preč z nášho mesta, nech nikdy nezabudnú, že skade sú, sú z Rožňavy,“ uviedol na záver Pavol Burdiga.

Môže vás zaujímať: Boli sme pri tom: Maturity na rožňavskom gymnáziu v plnom prúde, FOTO

Foto: ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM