Peter Simon Správy

Rožňavčania za parkovné platiť nechcú: Odpoveď riaditeľa nemocnice je jednoznačná

Čas a trpezlivosť musia mať aj Rožňavčania, ak chcú zaparkovať pred nemocnicou zadarmo. Avšak veľa takých miest ani nieje. Aj v areáli rožňavskej nemocnice inštalovali bezobslužné závorové systémy. Zmenu nesú obyvatelia mesta ťažko.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčania za parkovné platiť nechcú: Odpoveď riaditeľa nemocnice je jednoznačná
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Parkovisko v areáli rožňavskej nemocnice je pre držiteľov parkovacieho preukazu ZŤP a darcov krvi v daný deň bezplatné. Pre ostatných pacientov, to však nestačí, podľa ich slov by malo byť aj parkovanie ako súčasť bezplatného zdravotníctva. Mnohí z nich nevedia, ako dlho sa pri lekárovi zdržia a nie stále sa dá všetko vybaviť v priebehu niekoľkých minúť. Čas plynie a s ním aj výška parkovného. To sa mnohým Rožňavčanom nepáči.

Rožňavčanom sa platiť nechce

Podľa vodiča Pavla (48) z Rožňavy sa aj v našom meste stávajú prípady a to hlavne v ranných hodinách, keď doslova prebieha boj o niekoľko parkovacích miest, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti nemocnice v našom meste a sú bezplatné. „Nie som sám, kto chce určite parkovať zdarma. Všetci vieme, že čakacia doba u lekára sa niekedy enormne predlžuje. Stalo sa mi už nespočetne množstvo krát, že som ráno prišiel a odišiel z nemocnice len tesne po obede. Kto to bude platiť? Ak je človek chorý a poznám takých, ktorí sú dosť vážne a chodia tam často. Určite je to vysoký zásah do peňaženky pacienta,“ hovorí Pavol z nášho mesta.

Eva (42) sa zas rozhorčuje nad tým, že by malo platiť v rámci bezplatnej starostlivosti aj bezplatné parkovanie. „Určite tam ľudia nebudú nechávať svoje autá zaparkované a pôjdu na nákup do mesta. Ak tam niekto príde na aute, tak na to má adekvátny dôvod a presne na toto by malo to parkovisko slúžiť,“ uviedla Eva avšak dodala, že treba uviesť fakt, že tento trend plateného parkovania pred nemocnicami sa už stáva realitou v každom slovenskom meste.

Nezaplatiť sa nedá

Ako uviedol riaditeľ nemocnice Dušan Suchý, parkovanie v areáli nemocnice je zabezpečené prostredníctvom automatického parkovacieho systému. Jeho prvky tvoria bezobslužné závorové systémy, osobitne organizované pre Zónu 1 a Zónu 2, spolu s automatickou pokladňou. Všetky vstupy, výstupy, resp. priestor automatickej pokladne sú kontinuálne monitorované kamerovým systémom.

Pre verejnosť je vyhradená zóna 2 (parkovisko pri poliklinike). „Pri vstupnej závore je potrebné si vyzdvihnúť parkovací lístok. Pred výjazdom z parkoviska je potrebné uhradiť parkovné v automatickej pokladni a následne opustiť parkovisko do 15 minút. Parkovanie v Zóne 2 je spoplatnené sumou 0,50 € za hodinu parkovania,“ písomne informoval riaditeľ nemocnice Dušan Suchý. Ďalej uviedol, že parkovanie kratšie ako 15 minút je zdarma.

Vjazd do Zóny 1 je rozdelený na dva jazdné pruhy — ľavý pruh je určený pre vstup vozidiel zamestnancov, resp. návštevníkov nemocnice. Pravý pruh je určený výhradne pre vstup sanitných vozidiel (RLP, RZP, DZS), resp. ostatných zložiek IZP (polícia, hasiči ap.). „Zneužitie tohto vjazdu bude sankcionované sumou 50 eur,“ dodáva na záver riaditeľ nemocnice Dušan Suchý.

Vnútorný areál: Parkovné: 1,50 eura/hodina a k dispozícii je 150 miest na parkovanie

Vonkajší areál: Parkovné: 0,50 eur/hodina a k dispozícii je 60 miest na parkovanie

Môže vás zaujímať: Nemocnica má nové mamografické pracovisko: Väčšia presnosť a nižšie žiarenie poteší pacientky

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM