Peter Simon Správy

Rožňavčania sa pustili do práce: Kalvária je opäť o niečo krajšia, FOTO

Na Kalvárii sa uskutočnilo jesenné upratovanie. Aj napriek nie práve ideálnemu počasiu sa do práce pustili desiatky ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčania sa pustili do práce: Kalvária je opäť o niečo krajšia, FOTO
39
Galéria
Foto: Michal Drengubiak

Rožňavská Kalvária je opäť o niečo krajšia. Uplynulý víkend, presnejšie v sobotu, 16. novembra 2019 sa od ranných hodín v danej lokalite uskutočnilo jesenné upratovanie. Iniciátormi tohto podujatia boli Árpád Görgey a Michal Drengubiak.

Pýcha nášho mesta, Kalvária so svojím barokovým vrcholovým kostolom, je najstaršou pamiatkou svojho druhu na celom území Gemera. Nedá sa ju nevšimnúť. Vrch, ktorý je pre obyvateľov nášho mesta už súčasťou každodenných pohľadov ukrýva stavby, ktoré stoja za povšimnutie. Už minulý rok prebehlo v lokalite veľké upratovanie, čistenie okolia a pribudli aj hrubé stavby dvoch zastavení zo 14-tich, ktoré tam chýbali. Okrem zdravej prechádzky ponúka Kalvária aj naozaj krásne výhľady na naše mesto a okolité planiny.

Fotky z upratovania Kalvárie nájdete v našej galérii.

Uplynulý víkend sa v priestoroch kalvárie uskutočnilo upratovanie. To prebehlo čase od 8:30 hod. do 12:00 hod. Zraz bol naplánovaný 8:30 hod. pod hvezdárňou. Ako informoval Michal Drengubiak, na akcii sa stretlo približne 36 Rožňavčanov, ktorí pridali ruku k dielu ak napriek nie najlepšiemu počasiu. „Veľká vďaka patrí Árpimu Görgeyovi, ktorý to celé vymyslel. Nedá mi nespomenúť našich priateľov z DSS JASANIMA, ktorí tiež prišli pomôcť a patrí im veľká vďaka. Napriek nie práve ideálnemu počasiu nám nechýbala dobrá nálada a na konci pocit z dobre vykonanej práce,“ uviedol Drengubiak.

„Na Kalvárii sa zbierali smeti a odstraňovali náletové dreviny. Momentálne sa intenzívne opravuje 14 zastavení,“ doplnil Árpád Görgey.

Rožňavčania na kopci nad mestom teda urobili značný kus práce „Rožňavská Kalvária sa realizuje zatiaľ na báze lokálpatriotizmu. Realizujem to z vlastného vrecka. Rožňavská Kalvária je štvrtá najstaršia na Slovensku a bola postavená v roku 1741. Obnovou Kalvárie sledujem tri ciele, a to duchovnú, celospoločenskú, nakoľko sa vytvorí oddychová zóna pre obyvateľov Rožňavy a má to aj historicko-umelecké poslanie,“ povedal už minulosti pre náš web Árpád Görgey.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Obrazom: Čistenie Kalvárie v Rožňave
39
Galéria
Foto: Michal Drengubiak
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM