Peter Simon Správy

Rožňavčania, ktorým sa dostalo pocty: Mená laureátov najvyšších mestských ocenení!

Primátor mesta Rožňava každoročne koncom leta odovzdáva laureátom najvyššie mestské ocenenia. Pozrite si mená Rožňavčanov, na ktorých môžeme byť hrdí. Výber prebehol v tajnom hlasovaní.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčania, ktorým sa dostalo pocty: Mená laureátov najvyšších mestských ocenení!
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Na uplynulom zasadnutí primátora mesta, Pavla Burdigu a poslancov mestského zastupiteľstva, sa na rad dostali aj body o udeľovanie najvyšších mestských ocenení, a to presnejšie Ceny mesta Rožňava a udelenie Čestného občianstva mesta Rožňava.

„Ocenenie Čestný občan mesta Rožňava sa udeľuje osobám, ktoré sa obzvlášť významným spôsobom zaslúžili o rozvoj a zveľadenie mesta, ochranu jeho záujmov a šírenie jeho dobrého mena vo svete, alebo ktorí obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi,“ informovala prednostka mestského úradu Erika Mihaliková.

Ako ďalej dodala, Cena mesta Rožňava sa udeľuje za vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky vedeckej, technickej, umeleckej, publicistickej a verejno – prospešnej činnosti, činnosť osôb, ktoré sa významným spôsobom pričinili o hospodársky, kultúry a športový rozvoj mesta, jeho propagáciu doma i v zahraničí, činnosť osôb pri záchrane ľudských životov a majetku mesta a jeho občanov. Môže byť udelená tým istým občanom len vo výnimočných prípadoch. Výnimočne sa môže cena udeliť jednotlivcovi i po jeho smrti – in memoriam.

Čestný občan mesta Rožňava

Po odhlasovaní sa ním stal Tibor Fabó. Ten sa po ukončení základnej školy a stredoškolského štúdia v Rožňave rozhodol byť hercom v maďarskom divadle. Následne sa presunul do košického divadla Thália, kde sa odstupom času stal aj riaditeľom. Od roku 2001 bol hercom v Jókaiho divadla v Komárne. Aj v súčasnosti pomáha svojimi skúsenosťami divadelnému krúžku rožňavského gymnázia.

Cena mesta Rožňava

Z jedenástich predložených návrhov, boli odsúhlasené dve. Hlasovanie prebehlo počas zastupiteľstva tajne. Cenu mesta teda získa Štefan Fábián za dlhoročnú fotodokumentáciu Rožňavy a života v meste a Dr. Klára Beshírová za aktívnu dlhoročnú prácu v zdravotníctve.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM