Peter Simon Správy

Rožňavčania, je vám chladno? Potom otvárajte ventily na radiátoroch

Letné teploty vystriedalo sychravé jesenné počasie, s čím je spojený aj začiatok vykurovania. Ako je to v Rožňave?

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčania, je vám chladno? Potom otvárajte ventily na radiátoroch
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Po teplom lete nadišla kalendárne jeseň a spolu s ňou prišlo aj ochladenie. Nižšie teploty boli namerané aj v Rožňave. S tým priamo súvisí aj určenie času dodávky tepla na vykurovanie. Vykurovacie obdobie sa podľa zákona začína spravidla 1. septembra príslušného kalendárneho roka a končí sa 31. mája nasledujúceho kalendárneho roka. Teplo na vykurovanie začne dodávateľ tepla dodávať, ak vonkajšia priemerná denná teplota vzduchu vo vykurovacom období klesne počas dvoch za sebou nasledujúcich dní pod 13 ºC a podľa predpovede vývoja počasia nemožno očakávať zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúcom dni nad túto hodnotu.

„V pondelok, 24. septembra poobede sme začali s vykurovaním, keďže sa naplnila zákonná podmienka o tom, že dva dni po sebe u nás klesli priemerné vonkajšie teploty pod 13 ºC a aj po dohode so správcami,“ uviedol konateľ spoločnosti STEFE Rožňava, s.r.o. Dušan Pavlík.

Na otázku, ako to funguje, keď sa vonku zvýši teplota odpovedal takto. „Kúrenie je spustené a reguluje sa. To znamená, že aj teraz, keď je teplota vyššia, ako 13 ºC, tak to vypne samo a zase keď klesne, tak sa zapne automaticky. Pred zahájením vykurovacieho obdobia pracovníci vykonali tlakové a funkčné skúšky vo všetkých odberných miestach tepla v bytových a nebytových priestoroch. Väčšie zákroky sa vykonávať nemuseli,“ doplnil Pavlík.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM