Peter Simon Kultúra

Rožňavčania, dobré o nich vedieť: AKCIE tohto týždňa, ktoré môžu dostať aj Vás

Budú sa konať v našom meste a okolí a je dobré o nich vedieť. Naša redakcia vybrala pre Vás niekoľko podujatí tohto týždňa, ktoré radíme zažiť.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčania, dobré o nich vedieť: AKCIE tohto týždňa, ktoré môžu dostať aj Vás
Foto: Ľubomír Hudačko

Gemer v období 1. ČSR

3. – 7. december 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
V roku 2018 si v Českej republike a na Slovensku pripomíname významné výročie v dejinách Slovenska – 100. výročie vzniku Československa. Banícke múzeum v Rožňave sa zároveň pripája k aktivitám ostatných múzeí a ostatných kultúrnych inštitúcií v rámci tzv. Osmičkových rokov (1918, 1938, 1948 a 1968) výstavou Gemer v období 1. ČSR.

Tajomstvo medovníkového srdca

3. – 7. december 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Výstava Tajomstvo medovníkového srdca predstaví návštevníkom nielen históriu a osobnosti medovnikárstva, ale aj unikátnu medovnikársku dielňu Lefterovcov, jednej z posledných košických medovnikárskych rodín, ktorá spolupracovala s ďalšou významnou medovnikárskou rodinou Novellyovcov. Vernisáž výstavy sa uskutoční 22. novembra od 15:30 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. Výstava potrvá do 18. januára 2019.

Rožňava Baňa – život a práca

3. – 7. december 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Výstava prezentuje výsledky výskumu zameraného na vplyv rozvinutého priemyslu na život v meste a zachovanie priemyselného dedičstva. Mnohí zo súčasných obyvateľov Rožňavy a okolia, ich príbuzní, známi, pracovali, či žili na Rožňava Bani. Závod Železorudné bane Rožňava patril v 80. rokoch s počtom okolo 1 200 pracovníkov k najväčším zamestnávateľom v regióne. Práca na Bani sa tak priamo či nepriamo dotýkala takmer všetkých obyvateľov mesta a blízkeho okolia.

Vianočné trhy 2018

4. – 6. december 2018 od 8:00 hod., Námestie baníkov, Rožňava
Na trhoch, ako už tradične, nájde každý to svoje. Tovar ponúkne niekoľko desiatok stánkov, ktoré budú rozložené po celom rožňavskom námestí. Od remeselníckych výrobkov až po medovníky, či chutné varené víno, ktoré určite zahreje. Tešiť sa môžete na tú pravú vianočnú atmosféru.

Grófka bez kaštieľa – nová výstava v betliarskom múzeu

4. december 2018 od 17:00 hod., Kaštieľ Betliar
Pracovníci múzea v Betliari si pre nadšencov histórie pripravili novú výstavu pod názvom Grófka bez kaštieľa – Elizabeth Olgyay Andrássy a jej pozostalosť. Výstava sa uskutoční od 4. decembra 2018 do 30. apríla 2019 v betliarskom kaštieli.

Mikuláš a rozsvietenie vianočného stromu

6. december 2018 od 17:00 hod., Námestie baníkov, Rožňava
Deti už onedlho poteší príchod Mikuláša. Ten so svojou družinou zavíta aj priamo na Námestie baníkov. Oslava Mikuláša vo veľkom štýle sa uskutoční aj v našom meste. Ako sme zistili, na Námestí baníkov sa ukáže 6. decembra 2018 od 17:00 hod. Prítomní sa môžu tešiť aj na divadelný program a tradičné rozsvietenie stromčeka.

Mikuláš v Gemerskej Hôrke

8. december 2018 od 16:00 hod., Trhovisko, Gemerská Hôrka
Na príchod Mikuláša sa môžu tešiť aj deti v Gemerskej Hôrke. Ten do známej dedinky zavíta v sobotu, 8. decembra. Nebude chýbať ani rozsvietenie vianočného stromu. Odovzdávanie balíčkov sa uskutoční v kultúrnom dome od 16:40 hod.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM