Peter Simon Kultúra

Rožňavčania, dobré o nich vedieť: AKCIE tohto týždňa, ktoré môžu dostať aj vás

Budú sa konať v našom meste a okolí a je dobré o nich vedieť. Naša redakcia vybrala pre vás niekoľko podujatí tohto týždňa, ktoré radíme zažiť.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčania, dobré o nich vedieť: AKCIE tohto týždňa, ktoré môžu dostať aj vás
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V duši mám večnú jar – Výstava

4. – 8. december 2017 od 10:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave otvára 16. novembra 2017 o 16.00 hodine v galérii baníckeho múzea na Námestí baníkov 25. autorskú výstavu Márie Gyarmati s názvom „V mojej duši je večná jar“. Gyarmati Mária – AYA predkladá milovníkom umenia 90 obrazov zo svojej tvorby v rokoch 2003–2017. Mária nemá úzko vyhranený maliarsky štýl, možno ju chápať ako realisticko-meditatívnu maliarku. Vzácna je jej neobyčajná technika maľby – spojenie piesku a oleja. Drsná realita afrického piesku a jemné, kontúrované línie malieb otvárajú návštevníkovi tajomný svet spirituality. Jedným z nosných prvkov jej tvorby sú Madonny – v jej ponímaní nositeľky života, ochrankyne a symboly materinskej lásky.

Výstava, ktorú sa oplatí vidieť

4. – 8. december 2017 od 10:00 hod., Gemerská knižnica Pavla Dobšinského, Rožňava
Rožňavský Fotoklub Pix-XL mal od začiatku roka bohatú činnosť. Už tradične svojimi fotografiami obohacuje atmosféru v cukrárni na námestí, ale členovia sa zapájajú aj do rôznych akcií mimo mesta i mimo hraníc Slovenska. Spomeniem napríklad festivalový dvor Fignár v Dubicsány v rámci festivalu Kolorcity a „spadli sme“ aj do koryta rieky Kablava na open – air výstavy Rokycanské koryto 2017. Samozrejme náš fotoklub a jeho jednotliví členovia sa nezameriavajú výhradne iba na výstavnú činnosť, musíme pripomenúť aj pravidelné pracovné stretnutia jedenkrát v mesiaci, publikovanie na web stránke, zapájanie sa členov do rôznych fotografických súťaží, ako napr. AMFO, či už ako súťažiaci, alebo aj ako porotcovia.

Výstava o Márii Terézii

4. – 8. december 2017 od 10:00 hod., Kaštieľ Betliar
V máji tohto roku uplynulo 300 rokov od narodenia jednej z najvýznamnejších osobností našich dejín – kráľovnej Márie Terézie. SNM – Múzeum Betliar je jediným múzeom na Slovensku, ktoré pripravilo výstavu o panovníčke a jej dobe.

Jana Kušnierová – výstava

4. – 8. december 2017 od 9:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Rožňavčanom dobre známa výtvarníčka Jana Kušnierová odprezentuje svoju najnovšiu tvorbu na výstave s názvom Z rodného kraja v Dome tradičnej kultúry Gemera. Vo štvrtok, 30. novembra 2017 o 16:30 sa uskutoční vernisáž spojená s rozhovorom s autorkou. Výstava potrvá do 22. decembra 2017, pozrieť si ju môžete v pracovných dňoch od 9:00 do 15:00, alebo po dohode na telefónnom čísle 0915 884 135.

ROŽŇAVSKĚ VIANOČNÉ TRHY 2017

5. – 7. december 2017 od 8:00 hod., Námestie baníkov, Rožňava
Na trhoch, ako už tradične, nájde každý to svoje. Tovar ponúkne niekoľko desiatok stánkov, ktoré budú rozložené po celom rožňavskom námestí. Od remeselníckych výrobkov, až po medovníky, či chutné varené víno, ktoré určite zahreje. Tešiť sa môžete na tú pravú vianočnú atmosféru. Vianočné trhy sa uskutočnia v dňoch 5. – 6. a 7.decembra 2017 na Námestí baníkov v Rožňave s predajnou dobou v prvý deň od 12:00 hod. do 20:00 hod. Na ďalší deň už od ôsmej rána do ôsmej večera a v posledný deň konajúceho sa podujatia to bude od 8:00 hod do 18:00 hod.

Mikulášska nádielka v Dobšinej

6. december 2017 od 15:30 hod., Námestie baníkov, Dobšiná
Do Dobšinej príde Mikuláš, ten okrem dobrej nálady vysvieti aj vianočný strom. Okrem toho od 16:30 hod. prebehne divadelné predstavenie a o 17:30 hod. Nordic walking s Mikulášom a čertom.

Mikuláš v Rožňave

6. december 2017 od 17:00 hod., Námestie baníkov, Rožňava
Aj do Rožňavy zavíta Mikuláš. Tomu sa potešia najviac azda tí najmenší. Podujatie však spestrí viacero sprievodných podujatí. Príchod Mikuláša s Mestským divadlom Actores bude tento rok spojený so zápisom do Knihy slovenských rekordov a samozrejme rozsvietením stromčeka.

Mikuláš v Plešivci

6. december 2017 od 15:00 hod., Pri obecnom úrade, Plešivec
V rámci podujatia Advent v Plešivci sa v stredu, 6. decembra 2017 uskutoční príchod Mikuláša. Následne sa akcia od obecného úradu presunie na námestie v Plešivci, kde sa rozsvieti vianočný stromček.

Program kina Apollo – December

7. – 21. december 2017 od 19:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Digitálne kino Apollo zriadené v Dome tradičnej kultúry Gemera (Betliarska 8, Rožňava) napreduje ďalej. Za obdobie od otvorenia si stihlo získať pravidelných a verných divákov, ktorým ponúklo vo svojom programe viac, ako stovku filmov všetkých žánrov. Program kina na mesiac december nájdete TU.

Mikuláš na ľade

8. december 2017 od 14:00 hod., Zimný štadión, Rožňava
Mesto Rožňava v spolupráci s miestnym hokejovým klubom, centrom voľného času a mládežníckym parlamentom pôsobiacim na území mesta organizuje pre širokú verejnosť podujatie s názvom Mikuláš na ľade. To sa uskutoční na zimnom štadióne. Vstupné bude zdarma. Pripravené budú aj darčeky od Mikuláša, či animácie pre deti.

Predvianočný koncert Fragile

8. december 2017 od 19:00 hod., Divadlo Actores, Rožňava
Formácia FRAGILE je zložená z populárnych osobností, známych z rôznych televíznych seriálov, divadelných, muzikálových produkcií či TV show – Braňo Kostka, Soňa Norisová, Jana Golisová, Helena Krajčiová, Svetlana Rymarenko, Slavo Košecký, Vilo Csontos a Kamil Mikulčík. Bez použitia hudobných nástrojov interpretujú známe rock-pop-jazzové hity svetových umelcov.

Mikuláš v Gemerskej Hôrke

9. december 2017 od 16:00 hod., Kultúrny dom, obec Gemerská Hôrka
Mikuláš so svojimi kamarátmi zavíta aj do kultúrneho domu v Gemerskej Hôrke. Účinkovať bude hudobná skupina Kobold.

Folklórny večer v Dobšinej

9. december 2017 od 18:00 hod., Kultúrny dom, Dobšiná
Občianske združenie H2 Security vás pozýva na folklórny večer pri príležitosti 50. výročia FS Stromíš.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM