Peter Simon Správy

Rožňavčan Roman Jakobej búra hranice rockovej hudby: Neobyčajný debut a hviezdna zostava, FOTO a VIDEO!

Mladý Rožňavčan Roman Jakobej vydáva album, ktorý je svojou koncepciou unikátom pravdepodobne nielen na Slovensku ale aj vo svete. Jedná sa totiž o rockovú muziku bez gitár v zložení basa, bicie, saxofón a klávesy.

Ilustračný obrázok k článku Rožňavčan Roman Jakobej búra hranice rockovej hudby: Neobyčajný debut a hviezdna zostava, FOTO a VIDEO!
4
Galéria
Zdroj: Roman Jakobej

Roman Jakobej pôsobil už vo viacerých kapelách a formáciách ako napr. Graceful, Slip Of The Lip či Pink Floyd Show. S kapelou Graceful nahral v roku 2011 album Rock It Away, s kapelou Slip Of The Lip nahral v roku 2015 EP For The First Time a v rámci Pink Floyd Show odohral veľmi úspešný koncert 30. júna 2017 v mestskej sále v Rožňave pred vyše 260 divákmi.

Neobyčajný debut a hviezdna zostava

K debutu viedla dlhá cesta plná sklamaní a ťažkých rozhodnutí. "Mojou romantickou predstavou bolo mať okolo seba 2–3 ľudí, s ktorými by sme dávali do hudby úplne všetko. Bol som vo viacerých kapelách, v každej som však bol taký iba ja a tak bolo na čase učiniť zásadné rozhodnutia,“ hovorí Roman.

Album tak vychádza ako počin formácie Iako Bei, čo sa môže brať ako názov kapely ale aj interpreta. „Iako Bei je moje mierne zmenené priezvisko Jakobej do takej podoby, aby bolo vo vyhľadávaní originálne a aby ho ľudia zo zahraničia správne vyslovili. Je to niečo na štýl Bon Jovi,“ objasňuje Roman.

Debutový album Pursuits In 1ife sa nesie v štýle nad-žánrového prog rocku v zložení basa, bicie, saxofón a klávesy čo, hlavne zo zvukového hľadiska, prináša niečo úplne nové, svieže a neokukané. Roman sa venuje aj svojmu YT kanálu, kde využíva svoj veľký hudobný rozhľad pri recenzovaní albumov v angličtine. „Za rok si napočúvam aj 300 albumov, som ako taká špongia na hudbu. Aj preto mi príde drvivá väčšina hudby úplne rovnaká, hlavne zvukovo. Mám pocit, že zo sveta gitár sme už počuli každý zvuk, aký sme mohli, ale basa mi príde menej obohraná a tak je celý album silne posadený na base a mnohých efektoch, ktoré používam,“ povedal a doplnil, že zaujímavým robí album aj úloha saxofónu. Obvykle sa saxofón zjaví v strede skladby na sólo a nie je nutne súčasťou kapely, tu však má rolu jedného z hlavných nástrojov, kde vyhráva riffy, doplňuje témy ale aj sóluje.

Na albume sa podieľalo niekoľko talentovaných Rožňavčanov. O klávesy sa postaral Stevie Heart, ktorý má vlastnú sólovú dráhu a na konte debutový album Simple Life. Bicie nahral mladý talentovaný Tibor Rusnák a vokálmi prispela Karmen Pál-Baláž, ktorá momentálne hviezdi v súťaži Superstar 2018. Jediným ‘cudzincom‘ je vychádzajúca hviezda slovenského jazzu – Humenčan Nikola Bankov, ktorý v roku 2015 vyhral ocenenie objav roka v rámci súťaže Nové Tváre Slovenského Jazzu a na albume prispel saxofónom.

Album je zatiaľ dostupný digitálne ale fyzické kópie budú dostupné tiež a to v priebehu mája.

Prvá ochutnávka

Prvou ochutnávkou albumu je symfonická rocková skladba We‘re Building Our Own Monument, v ktorej sa spájajú filmové klávesy, jazzový saxofón, tvrdá basa, úderné bicie a rockový spev. Skladba nesie silné posolstvo pre celé ľudstvo „Chceme pokrok ale strácame morálku, sme obeťami chamtivosti, ktorá nás zaslepuje a preto vyzývam každého, aby otvoril svoje oči, ešte nie je neskoro zvrátiť náš osud,“ dodal hudobník.

Videoklip zvýrazňuje túto tému mnohými vojnovými zábermi a takisto príbehom vojaka z druhej svetovej vojny, ktorý sa prebudí v dnešnom svete len aby zistil, že sa nič nezmenilo. Sledujeme jeho púť za pomníkom (monument), ktorý obrazne znázorňuje tragický osud celého ľudstva. O réžiu sa postaral mladý a talentovaný Matej Jánošík.

Zdroj: YouTube.com
Obrazom: Rožňavčan Roman Jakobej búra hranice rockovej hudby
4
Galéria
Zdroj: Roman Jakobej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM