Správy

Rožňava stále funguje v rozpočtovom provizóriu: Zmeniť by sa to mohlo koncom mája

Rozpočet na rok 2020 by mestskí poslanci mohli schváliť na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ), ktoré je naplánované na koniec mája.

Ilustračný obrázok k článku Rožňava stále funguje v rozpočtovom provizóriu: Zmeniť by sa to mohlo koncom mája
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

V rozpočtovom provizóriu strávila prvé mesiace aktuálneho roka samospráva mesta Rožňava. Rozpočet na rok 2020 by mestskí poslanci mohli schváliť na najbližšom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ), ktoré je naplánované na koniec mája.

Skutočnosť, že mesto už takmer päť mesiacov funguje v rozpočtovom provizóriu, však podľa primátora Michala Domika nespôsobila samospráve žiadne zásadné problémy.

„Všetky projekty, ktoré máme, bežia, už boli pripravené a vysúťažené. Očakávame nejaké výpadky príjmov, zhruba okolo dvoch miliónov eur, ale už sme robili opatrenia, znížili sme platy zamestnancom mestského úradu a určite nájdeme peniaze aj na to, aby sa mesto ďalej rozvíjalo,“ uviedol primátor.

Ako na zatiaľ poslednom zasadnutí MsZ v polovici marca podotkol poslanec Ondrej Bolaček, na začiatku jeho funkčného obdobia mu bolo viackrát prízvukované, že jednou z najdôležitejších úloh MsZ je schvaľovanie rozpočtu.

„Ako občan vôbec nemám pocit, že by som nejako pociťoval tieto dopady a mesto funguje podľa mňa úplne normálne, čo hodnotím pozitívne. Ale popravde, s ohľadom na to, že mi bolo viackrát povedané, aký je tento rozpočet dôležitý, sa tomu celému čudujem,“ poznamenal Bolaček na margo neschváleného rozpočtu.

Pripomenul tiež, že v zmysle platnej legislatívy nesmú v rozpočtovom provizóriu výdavky samosprávy v každom mesiaci prekročiť jednu dvanástinu celkových výdavkov schváleného rozpočtu predchádzajúceho roka. Preto dal hlavnej kontrolórke mesta preveriť, či samospráva príslušný zákon neporušila.

„Žiadam na ďalšie zasadnutie MsZ vyčísliť, aké boli výdavky mesta za mesiace január a február. Ak boli v niektorom z nich vyššie než jedna dvanástina výdavkov minulého roka a to z dôvodu výnimiek, ktoré zákon umožňuje, tak tieto dôvody tiež menovať a vyčísliť,“ požiadal poslanec.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM