Peter Simon Rôzne

Rožňava hostí Ekotopfilm: Čo zažijete na najstaršom filmovom festivale?

Rožňava sa stala partnerom regionálnej tour Ekotopfilm - Envirofilm, Medzinárodného filmového festivalu zameraného na témy súvisiace s ekológiou, ochranou životného prostredia a trvalo udržateľným rozvojom.

Ilustračný obrázok k článku Rožňava hostí Ekotopfilm: Čo zažijete na najstaršom filmovom festivale?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Prehliadku vybraných víťazných filmov budú môcť Rožňavčania vidieť 4. apríla v Mestskom divadle Actores. Vstup je zdarma.

Dlhá tradícia a tisíce návštevníkov

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a v máji tohto roku sa bude konať jeho 44. ročník. Počas jedného týždňa prinesie viac ako 100 filmov z celého sveta, bohatý sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií. V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 35 spíkrov a viac ako 17 000 návštev­níkov.

Zavíta aj do nášho mesta

Regionálna tour festivalu Ekotopfilm – Envirofilm je celoročný projekt a jeho cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka. „Rožňava je v poradí ďalším mestom, kde prinášame naše regionálne festivaly a v spolupráci s mestami a samosprávami celkovo plánujeme navštíviť 50 slovenských miest,“ hovorí Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu Ekotopfilm – Envirofilm a dodáva. „Cieľom festivalu je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvoriť priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. Preto je dôležité prinášať tieto témy zrozumiteľne, atraktívne a zábavne čo najširšiemu publiku do všetkých regiónov. Verím, že pre ľudí z Rožňavy a okolia, charakteristickej svojou krásnou prírodou bude festival zaujímavý a motivujúci. Tešíme sa na každého milovníka prírody.“

Primátor Burdiga v tom má jasno

Festival uvítal aj primátor mesta Rožňava Pavol Burdiga. „Ochrana životného prostredia je v súčasnosti nevyhnutná požiadavka na našu spoločnosť. Preto som rád, že Rožňava je po prvýkrát zapojená do festivalu Ekotopfilm a môže takto šíriť osvetu v danej oblasti. V Rožňave sa snažíme prispievať k ochrane životného prostredia projektmi zameranými na aktivity podporujúce triedený zber odpadov a revitalizáciu zelene,“ hovorí primátor mesta, Pavol Burdiga.

Ako dodal, zapájajú sa do rôznych iniciatív ako je napríklad Európsky týždeň mobility, budovanie zelených oáz, máme niekoľko Zelených škôl, čistia nelegálne skládky odpadu a v minulom roku medzi prvými mestami na Slovensku zaviedli pravidelný zber biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu zo záhrad a parkov. „Verím, že kvalitný filmový program festivalu rozprúdi debatu aj medzi najmladšou generáciou a prinesie očakávané výsledky. Týmto pozývam všetkých občanov na pestrý večerný program, kde je možnosť zapojiť sa do diskusie o EKO problémoch nášho okolia,“ spresňuje primátor Rožňavy.

Program pre každého

Ekotopfilm – Envirofilm sa bude konať v utorok 4. apríla v rožňavskom Mestskom divadle Actores. Jeho program začína doobeda Junior festivalom, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl. Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť.

Popri premietaní piatich víťazných filmov je pripravený aj sprievodný program „mimo plátna“ s názvom Ako dostať Slovensko na európsku úroveň. Hosťami budú Stanislav Ďuriček a Peter Krasnec. „Filmový festival považujeme za najväčšie eko-podujatie svojho druhu v histórii Slovenska a veľmi nás teší, že sme už druhý rok jeho aktívnou súčasťou. Slovensko je totiž v recyklácii na chvoste európskych krajín. Recyklujeme iba 12 % odpadu. Nórsko 99 %. Aj preto sme v mestách, kde naša spoločnosť zabezpečuje triedený zber odpadu a stará sa o recykláciu, pripravili počas festivalu vlastný zážitkový program pre deti a verejnosť,“ povedal Michal Sebíň, riaditeľ spoločnosti NATUR-PACK.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM