Správy

Rožňava a okolie s druhým najvyšším stupňom výstrahy: Hrozia supercelárne búrky?

Na celom Slovensku hrozia dnes búrky. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý ale vydal výstrahu druhého stupňa pre náš okres.

Ilustračný obrázok k článku Rožňava a okolie s druhým najvyšším stupňom výstrahy: Hrozia supercelárne búrky?
Zdroj: TASR

Rožňavu a okolie má zasiahnuť poriadne vrtkavé počasie. Meteorológovia vydali pre náš okres druhý stupeň výstrahy.

V okrese Rožňava je až druhý stupeň výstrahy. Ojedinele sa očakáva výskyt silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Výstraha platí v utorok, 12. júna 2018 od 14:00 do 19:00 hod.

„S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 20 – 27 m/s (70 – 95 km/h). Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ informuje na svojej stránke SHMÚ.

Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov).

Ako informuje portál imeteo.sk, v oblasti východného Slovenska dnes panujú veľmi vhodné podmienky, vďaka ktorým sa na východe môžu vytvárať supercelárne búrky. Jedna supercelárna búrka nakoniec aj vznikla. „Začala sa vytvárať okolo 12:00 v oblasti Trebišova a Markoviec a postúpila smerom k severovýchodu do oblasti Sobraniec a Vyšného Nemeckého,“ píše sa na webe.

Viac o aktuálnom počasí môžete nájsť na imeteo.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM