Peter Simon Kultúra

Rozhovor s mladým rožňavským DJ-om AND: Hrať treba srdcom a poctivo

Býva v malej dedinke Kružná pri Rožňave. Má 20 rokov a učaroval mu nočný život a diskotéky. Všetci ho poznajú pod pseudonymom DJ AND. Prečítajte si zaujímavý rozhovor s Ondrejom Liptákom.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s mladým rožňavským DJ-om AND: Hrať treba srdcom a poctivo
Zdroj: Dnes24.sk

Kde sa dajú hľadať tvoje začiatky a ako dlho už vlastne hrávaš? Dlho ti trvalo, kým si sa naučil mixovať a zladiť hudbu? Pomáhal ti v tom niekto, alebo si samouk?

Hudba ma zaujímala už od malička. Chodil som aj na klavír, no po čase som sa toho vzdal, keďže tých aktivít bolo veľa. Chodil som na judo, v ktorom som sa stal aj majstrom Slovenska. No prišlo obdobie, kedy som vedel, že toto nie je to, čo chcem robiť. Prvý kontakt s DJingom bol v 14-tich rokoch. Náhodou som sa zamotal s kamarátmi do jedného klubu, kde som zazrel DJ-a, ako mixuje hudbu. Stál som tam skoro celú noc a nechápavo som sledoval, čo robí. Klubová hudba ma upútala natoľko, že som sa domov z párty vracal s myšlienkou, že to musím robiť. Učil som sa sám. Samozrejme ma to veľmi bavilo, tak som sa venoval hudbe každý deň. Vždy som sa riadil tým, že keď niečo chcem, musím preto niečo urobiť. Tak som do toho dával veľmi veľa, asi všetko. Obetoval som všetok volný čas, hudba bola na prvom mieste. Po nejakom čase som dostal možnosť ukázať sa na piatkovej párty a už ani neviem ako, časom som sa dostal na post resident DJ-a.

Čo je pri hrávaní diskoték alebo pri mixovaní najťažšie?

Najťažšie sú reprobedne, keď ich musíš vláčiť (úsmev). Myslím si, že na mixovaní nič ťažké nie je. Keď sa to už raz naučíš a robíš to každý deň, tak to ide. Ťažké je asi, keď máš hrať celú noc sám a na druhý deň máš ďalšie hranie a keď takto hráš 2–3 niekedy 4 dni, je to veľmi náročne a unavujúce. Veľmi náročné je hrať aj na festivaloch, kde máš veľa ľudí a nepoznáš ich, si pod veľkým tlakom a jediné, na čo myslíš, je odohrať skvelú show a zapôsobiť na tých ľudí.

Hrával si kedysi inú hudbu ako teraz? Zmenil posun doby a plynutie času aj teba a tvoje hranie? (čo sa teraz hráva?)

Určite áno, teraz to je už o dosť iné. Tá doba je veľmi rýchla a preto, keď sa hudbe nevenuješ na 100%, tak to je veľmi ťažké a ľahko sa stratíš. Nestíhaš sledovať takzvané „newsky“, či už zo sveta alebo na domácej scéne. Myslím si, že to záleží aj od klubu, kde hráš, veď stále to bude o tom, aby sa ľudia bavili. Treba sa prispôsobiť. Momentálne letí House, Electro, Progressive, Tech-house,

Akú hudbu počúvaš v súkromí? Je to house či elektronika, alebo práveže niečo úplne iné?

V súkromí počúvam Deep house, Chill Out a rád si vypočujem aj niečo zo slovenskej scény.

Okrem hrávania známych trackov, máš aj vlastné veci. Ako skladáš a tvoríš muziku?

Áno, robím aj vlastnú produkciu. Mám pripravených celkom veľa skladieb, no vydaný len 1 track s DJ DAVE-m na celkom uznávanom dcérskom labeli Digital Empire Records. Mám aj pár trackov hotových a veľa nedokončených projektov. Zatiaľ si to nechám pre seba, keďže v priebehu roka plánujem niečo nové aj vypustiť. Hudbu produkujem doma.

A čo ľudia? Zmenili sa, zmenilo sa ich správanie na diskotékach podľa teba odstupom času?

Z môjho pohľadu sa určite zmenilo. Ešte pred pár rokmi, ako som začínal, tí ľudia chodili na párty hlavne kvôli hudbe, žili s tým. Dnes je to už o niečom inom, je iná doba. Stavím sa, že 80% percent ľudí nachádzajúcich sa v klube nemá poňatia, čo sa hrá, vypýtajú si najväčší hit, ktorý momentálne letí v rádiu a idú na bar. My sa však snažíme tým ľuďom ukázať aj svet klubovej hudby, ktorý je veľmi veľký.Ale zase podla mňa záleží aj na tom kde hráš.

Hrával si aj z vinylov, používaš aj gramce, alebo už nie? Aký je rozdiel v mixovaní na gramofónoch a napríklad na počítači?

Gramce už nie, trávil som za nimi celkom veľa času. Boli to moje úplné začiatky. Je to o hudobnom cítení, no na gramcoch to je určite troška zložitejšie, ako na dnešných playeroch, Keď som sa dostal do klubov, už boli všade CD- prehrávače a dnes sú to už USB-čka či SD karty.

Určite sleduješ aj tvoju konkurencia/ko­legov. Koho považuješ za najväčší talent v našom regióne a na Slovensku?

Na Slovensku je veľmi veľa DJ-ov a producentov a je veľmi ťažké si ich porovnávať. Pre mňa je ale najlepší jednoznačne DAVE.

Udržuješ kontakty aj s dídžejmi v iných mestách?

Samozrejme, mám veľa kamarátov DJ-ov po celom Slovensku.

Skús poradiť mladým začínajúcim ľuďom, ktorí sa chcú stať uznávanými dídžejmi. Čo je dôležité pre začiatočníkov, aké finty majú používať?

Keď si to tak zoberieme, tak som aj ja na začiatku. DJ-ing má nekonečné možnosti a stále sa učíš niečo nové, no myslím si, že by mali začať tvoriť vlastnú hudbu. Pretože sa treba odlíšiť od iných a tým môže prísť aj úspech v zahraničí.

Čo je teda pre začiatočníkov potrebné?

Robiť to srdcom a poctivo. Vieš, môžeš mať veľké sny, môžeš im veriť, môžeš v nich dúfať koľko chceš, no bez toho, aby si niečo preto spravil, sa ti nikdy nesplnia. Každý deň sa k tomu treba postaviť zodpovedne a robiť to profesionálne. Výsledky sa dostavia.

Funguje rivalita medzi DJ-mi v okolí, alebo si skôr pomáhate a držíte spolu?

Nerád sa vyjadrujem k tejto téme, ale radšej si to nevšímam a myslím si, že držíme spolu.

Hrávaš na diskotékach aj na želanie, alebo sa niečo také už v dnešnej dobe „nenosí“?

Nie. Myslím si, že viem čo mám robiť a nepotrebujem, aby mi niekto hovoril, čo mám hrať. Fakt by sa to „nosiť“ už nemalo. Je to dosť staromódne a otravujúce, keď ti kričia do ucha.

Aký máš názor na inú hudbu ako diskotékovú, tanečnú… Ako sa z tvojho pohľadu dívaš napríklad na hip-hop, jazz, funk alebo metal?

V pohode, niekedy potrebuješ vypnúť aj od tanečnej hudby. Tak si rád vypočujem všeličo, ale len niekedy (úsmev).

Tvoj hlavný pracovný čas je v nočných hodinách. Nemáš niekedy chuť to všetko zabaliť a v noci spávať a cez deň pracovať?

Máš pravdu, keď som doma, tak chodím spávať neskoro v noci no o 9-tej ráno mi zvoní budík. Pracujem a skúšam nové veci celý deň.

Ako je to s dievčatami. Vieme, že zvyknú obletovať dídžejov. Musíš ich odháňať? A čo vzťahy? :)

To je ale v poriadku, máme to radi (úsmev). Ako som už povedal, chcem sa tomu venovať na 100%. Vzdal som sa vzťahu, kamarátov, volného času, veľmi veľa vecí som poslal bokom, len aby som sa tomu vedel naplno venovať. Tak to beriem trošku inák. Láska príde sama, zatiaľ je to ale hudba.

Aké záľuby má DJ AND vo voľnom čase?

Okrem DJ-ingu, keď sa nájde čas tak asi poľovníctvo, cestovanie.

Na ktorú svoju diskotéku spomínaš najradšej a prečo?

Každé hranie má niečo do seba. Najlepšie sa mi hralo zatiaľ v Rimavskej Sobote, kde som hral na letnom festivale v amfiteátri. Bola tam neskutočná energia počas celej noci a tam som aj prvýkrát skočil do davu. Musím však spomenúť aj klub Ministry of Fun, ktorý asi predstavovať netreba.

Stáva sa, že ťa niekto zavolá hrať aj na súkromné párty? Chodievaš?

Stáva sa to dosť často, no nehrám akcie typu svadby, venčeky, firemné akcie.

Skús zaspomínať na nejakú zverejniteľnú historku, ktorých máš isto neúrekom…

No nie je príjemné, keď sklame taká technika, keď je najviac ľudí. Raz sa mi stalo, ako som hral po jednom maďarskom DJ-ovi. Keď sa balil, tak ma omylom vytiahol z mixu a nechápal som, čo sa stalo, keďže som nič nespravil a predsa to nehrá.

Je jasné, že toto sa ti natrvalo vrylo do pamäte. Tak skús radšej niečo humorné, bolo niečo také?

Hral som akciu v Košiciach a tam prišlo za mnou totálne opité dievča. Pýtala drink a keď som jej hovoril že ja som DJ a nie barman tak s odpoveďou „aha“ vyšla von (úsmev).

Foto: Archív DJ AND

DJ AND
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM