Peter Simon Správy

Rok na Gemeri 2019: Pozrite si stovku FOTIEK z galaprogramu

Podujatie Rok na Gemeri organizátori ukončili famóznym galaprogramom. Pozrite si stovku fotiek z priebehu podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Rok na Gemeri 2019: Pozrite si stovku FOTIEK z galaprogramu
100
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko

V sobotu, 23. novembra 2019 festival zavŕšil galaprogram, v ktorom sa pod názvom Dupľovaná nevesta v divadelnej sále OKC v Rožňave predstavili folklórne skupiny z Gemera. Sála OKC praskala vo švíkoch. Galaprogram sa uskutočnil v dvoch premiérach.

Pozrite si v našej galérii presnú stovku fotiek z galaprogramu.

Tento unikátny zimný festival s názvom Rok na Gemeri oslavoval štvrťstoročie, a tak Rožňava v dňoch 18. – 23. novembra ožila parádnym programom. Tvorivé remeselnícke dielne, tanečné a spevácke domy, koncerty tradovanej, ale aj etno muziky, varenie a pečenie gemerských špecialít, dokonca pokusy o slovenské rekordy v ručnom tkaní „pokrovca“, či ťahaní štrúdle a samozrejme veľkolepý sobotňajší galaprogram zaručil nielen skvelú zábavu, ale aj možnosť zažiť genius loci Gemera.

Galaprogram sa vytvoril na základe autentických príbehov. „Mali sme snahu programovú ponuku pripraviť nielen v žánrovej, ale i v multikultúrnej pestrosti. Takej, aká je pre Gemer špecifická. Okrem slovenskej, najmä v podobe tej nárečovej, sme uviedli aj programy prezentujúce maďarskú, rómsku ale aj rusínsku kultúru. Mimoriadnu pozornosť sme venovali príprave sobotňajšieho galaprogramu so zapojením folklórnych kolektívov z nášho regiónu. Program zvykov a obyčají Dupľovaná nevesta v réžii Jána Liptáka vznikol na základe autentických príbehov a predstavil slasti a starosti, smútok i radosť našich prarodičov podfarbený povestným gemerským humorom,“ priblížila dramaturgický zámer jubilejného ročníka festivalu riaditeľka GOS.

K pestrej programovej ponuke počas celého týždňa výraznou mierou prispievali aj ľudoví remeselníci a ľudovoumeleckí výrobcovia z Košického samosprávneho kraja, ktorí sú zapojení do aktivít Remeselníckeho inkubátora Gemer. Záujemcovia o ľudovú tvorivosť si mohli vyskúšať rôzne remeselné techniky, alebo napríklad zatancovať s členmi unikátnej drevenej folkloristickej rodinky.

Slávnosti zvykov a obyčají Gemera a Malohontu Rok na Gemeri po 25-krát organizovalo Gemerské osvetové stredisko (GOS), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Tento rok opäť v spolupráci s mestom Rožňava. Záštitu nad podujatím prevzal predseda KSK Rastislav Trnka. Festival z verejných zdrojov podporil hlavný partner podujatia Fond na podporu umenia a Košický samosprávny kraj.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Obrazom: Rok na Gemeri 2019 - Galaprogram
100
Galéria
Zdroj: Gemerské osvetové stredisko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM