Peter Simon Správy

Rok 2018 by mal byť v Rožňave v znamení Kálmána Tichyho: Kto bol tento rodák?

Na základe iniciatívy Občianskeho združenia Pre partnerské mestá Rožňavy, Klubu priateľov starej Rožňavy a Baníckeho múzea je navrhnuté vyhlásiť rok 2018 v Rožňave za Rok Kálmána Tichyho.

Ilustračný obrázok k článku Rok 2018 by mal byť v Rožňave v znamení Kálmána Tichyho: Kto bol tento rodák?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Rok Kálmána Tichyho má v roku 2018 opodstatnenie kvôli 130. výročiu narodenia a 50. výročiu úmrtia Kálmána Tichyho, ktorý významne prispel v oblasti kultúrneho a umeleckého života v Rožňave.

Touto otázkou sa budú zaoberať poslanci na najbližšom stretnutí, o ktorom sme vás nedávno informovali.

Osobnosť Rožňavy

„Tichy Kálmán (31.10.1888 Rož­ňava – 23.10.1968 Bu­dapešť) bol výnimočnou osobnosťou Rožňavy. Takmer celý svoj život prežil v rodnom meste (1888–1948) a venoval všetko svoje nadanie k rozvoju kultúry a vzdelávania. Bol činný v oblasti výskumu miestnych dejín, publikoval tak odbornú ako aj krásnu literatúru a poéziu, pôsobil ako fotograf, rozhodujúcou mierou prispel k založeniu a otvoreniu mestského múzea, ako profesor evanjelického gymnázia a člen kultúrneho spolku svojimi prednáškami prispel ku vzdelávaniu mládeže a dospelých. Svoj talent zúročil vo výtvarnom umení a stal sa uznávaným maliarom a grafikom, známym doma aj v zahraničí. Zomrel v Budapešti na sklonku roka 1968, ale pochovaný je v Rožňavskom mestskom cintoríne,“ informuje František Kardoš, predseda Občianskeho združenia Pre partnerské mestá Rožňavy.

Ako doplnil, Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy, Klub priateľov starej Rožňavy a Banícke múzeum navrhujú mestu Rožňava z príležitosti 130. výročia narodenia a 50. výročia smrti tejto osobnosti Rožňavy rok 2018 vyhlásiť za ROK KÁLMÁNA TICHYHO. „Zároveň by sa malo uskutočniť aj viacero podujatí spojených s týmto menom,“ doplnil.

6 skvostných pohľadníc

„Tichy Kálmán bol napríklad v lete 1925 mestom poverený reštaurovaním olejomaľby „Attilova smrť, umiestnenom vo veľkej sále radnice. Okrem iného, v roku 1925 vydal v tlačiarni Sajó Vidék sériu 6 pohľadníc Rožňavy (Strážna veža, Brzotínska ulica, Podhradová ulica, Gotický kostol a okolie, Medzimlynská ulica, garbiarske domy na Jovickej ulici). Z celej série pohľadníc sa pravdepodobne zachovala len jediná, a to pohľad na Brzotínsku, dnes Šafárikovu ulicu,“ informuje stránka mesta.

Otvorenie mestského múzea

V rokoch 1924 – 1930 viedol rozsiahlu kampaň za otvorenie mestského múzea. Zaoberal sa zbierkotvornou činnosťou hlavne z oblasti dejín remeselníctva, manufaktúrnej výroby všeobecných dejín mesta, ako aj písomností, a výtvarnými dielami dokumentoval budovy a zákutia mesta. Zbierky boli v rokoch 1924–1930 umiestnené v prízemí radnice (dnes TIK), tú však bolo treba uvoľniť pre policajnú strážnicu. „Prvé mestské múzeum bolo otvorené dňa 22. mája 1932. V roku 1938 bolo potrebné miestnosti vrátiť. Expozícia mestského múzea bola otvorená v Bansko-hutníckom múzeu 1. augusta 1943. Tichy Kálmán spracoval aj katalóg zbierok, ktorý sa zachoval v zbierkach BM,“ píše sa v dokumente na predloženie návrhu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM