Správy

Remeselnícky inkubátor v Rožňave pomohol za prvý rok existencie desiatkam remeselníkov v kraji

Desiatky remeselníkov z Košického kraja zdokonaľujú svoju tvorbu a jej prezentáciu vďaka podpore Remeselníckeho inkubátora Gemer (Rink), ktorý župa otvorila v apríli minulého roka.

Ilustračný obrázok k článku Remeselnícky inkubátor v Rožňave pomohol za prvý rok existencie desiatkam remeselníkov v kraji
Zdroj: Dnes24.sk

Ďalšie vzdelávacie workshopy pre remeselníkov v Košickom kraji budú pokračovať na jeseň. Počas leta sa ľudovo-umeleckí výrobcovia predstavia na prezentačno-predajných dňoch v Košiciach i na remeselnom trhu v Budapešti.

Prevádzkuje ho Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, ktorého zriaďovateľom je kraj.

Stovky remeselníkov

„V Košickom kraji sme evidovali len 140 tradičných remeselníkov, preto stál Rink pred neľahkou úlohou. Za prvý rok sa mu podarilo zmobilizovať vyše 340 ľudovo-umeleckých výrobcov z celého nášho kraja, ktorí reprezentujú čipkárstvo, hrnčiarstvo, zvonkárstvo, gubárstvo, tkáčstvo, kožušníctvo, výrobu z dreva, železa či prírodných pletív. Je škoda, že o mnohých z nich doposiaľ verejnosť netušila, pretože práve oni sú tí dôležití ľudia, ktorí pomáhajú zachovávať tradičné remeslá, typické pre Spiš, Gemer, Abov a Zemplín,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Pracovníci Gemerského osvetového strediska v Rožňave osobne navštevovali jarmoky a trhy, ľudovo-umeleckých výrobcov v regiónoch vyhľadávali aj cez remeselníkov či osvetové zariadenia. Platformu pomoci pre remeselníkov prezentovali na Profesia Days Košice 2019, Dňoch majstrov ÚĽUV v Bratislave a tiež na domácom Gemerskom folklórnom festivale v Rejdovej i na zimnom festivale Rok na Gemeri v Rožňave.

„Nesústredíme sa na handmade tvorcov, ale pôvodnú ľudovo-umeleckú výrobu. Väčšina remeselníkov v našej databáze sú starší autori, ktorí sa priučili remeslu priamo od svojich rodičov a prarodičov, teda od generácie, ktorá postupne vymiera. Preto je dôležité, aby sa naučili prezentovať tradičné techniky v podmienkach 21. storočia, lebo ak sa stratia oni, s nimi sa stratí aj remeslo,“ povedala riaditeľka GOS Helena Novotná.

Rink oslavuje rok existencie

Prvý remeselnícky inkubátor v košickej župe oslávil v apríli svoje prvé narodeniny. Kraj chce prostredníctvom tejto platformy nastaviť systém efektívnej podpory tradičných ľudových remesiel. Na jeseň 2019 sa v Rink-u uskutočnila séria prvých workshopov, kde sa remeselníci naučili pracovať s nízkonákladovými formami marketingu. Dozvedeli sa, ako o sebe dať vedieť potenciálnym zákazníkom. Vďaka školeniam si mnohí zriadili sociálne siete a začali budovať vlastnú značku.

Na ôsmich workshopoch sa zúčastnilo 130 remeselníkov. Najobľúbenejším sa stala interaktívna miniškola produktového fotenia. Na jar zasiahla do plánu podujatí v Rink-u pandémia nového koronavírusu, ale remeselníci ostali aj naďalej aktívni a toto obdobie využili na uplatnenie vedomostí, ktoré získali na workshopoch v Rink-u. Bolo potrebné prehodnotiť plánované aktivity, niektoré redukovať, niektoré vynechať. Edukačné workshopy boli modifikované na online poradenstvo a sú prispôsobené individuálnym požiadavkám jednotlivcov.

Nové workshopy už na jeseň

Ak to epidemiologická situácia dovolí, ďalšie vzdelávacie workshopy budú pokračovať na jeseň. Počas leta dostanú remeselníci šancu predstaviť sa verejnosti v krajskom meste.

V termíne 25. a 26. augusta 2020 sa uskutoční prezentačno-predajná výstava v Obchodnom centre Optima v Košiciach. Výrobcovia z východu, združení v Remeselníckom inkubátore Gemer, sa môžu profesionálnym spôsobom prezentácie inšpirovať aj v zahraničí, a to 21. augusta 2020 na festivale ľudového umenia Mesterségek Ünnepe v Budapešti.

Spoločne s Východoslovenským múzeom pripravuje Rink aj októbrovú župnú výstavu najlepších remeselníckych produktov, ktorá bude inštalovaná v exkluzívnych priestoroch Domu remesiel na Hrnčiarskej ulici v Košiciach, na nádvorí bude súčasne prebiehať živý jarmok remesiel.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM