Andrea Mesarčíková Rôzne

REJDOVÁ: Kronika obce zaznamenáva udalosti od roku 1700

Kronika obce Rejdová sa sústavne vedie od roku 1768 a zaznamenáva udalosti od roku 1700.

Na prvej strane je zápis, že sa v obci vybudoval kostol z dreva, ktorý bol viackrát zničený a znova obnovený. V roku 1794 bola postavená terajšia 36-metrová veža, ktorá dominuje nad celou obcou. Obecní kronikári postupne zapisovali jednotlivé udalosti, ktoré sa v obci odohrali.
Súčasný kronikár Ján Bezek neskrýva hrdosť nad tým, že je pokračovateľom zápiskov o obci, ktoré sa považujú za jedny z najstarších. „Napríklad zápis v kronike hovorí o tom, že v roku 1710 bol taký mor, že v Rejdovej ostalo len osemnásť manželských párov. Všetci ostatní Rejdovčania – viac ako 600, podľahlo epidémii,“ povedal Bezek.
Kronika podľa neho pomerne presne hovorí o tom, čo sa tu kedy udialo, ale veľa vypovedá aj o tunajších obyvateľoch. „Dokonca táto malá obec mala aj pivovar, ale podľa kroniky v roku 1726 ‚v ten čas oheň se stal z pivovaru, který byl pri kostele. Kosteľ i tureň i zvony zhoreli, roztopili se a velký zvon za 700 zlatých uherských z Banskej Bystrici byl došikovaný,‘“ citoval kronikár jedného zo svojich predchodcov. Kronika dokonca hovorí aj o tom, že v druhej polovici 18. storočia Rejdovčania vyhnali duchovného z obce, lebo nežil podľa cirkevných zákonov. Obec tiež niekoľkokrát vyhorela, ale statoční Rejdovčania ju vždy obnovili.
Bezek pripustil, že v ostatných rokoch sa už tak nedbalo o pravidelné zaznamenávanie udalostí do kroniky. Jej originál dokonca ani v obci nie je, je uložený v Gemerskom múzeu v Rožňave. „Modernizuje sa aj táto činnosť a už asi osem rokov sa kronika vedie v elektronickej podobe,“ prezradil Bezek. Kópiu kroniky obce si možno pozrieť na Obecnom úrade.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM