Radka Deckerová Od Vás

Receptárik

Prinášame vám zopár receptov, ktoré vás možno inšpirujú na víkend.

Ovocný s posypkou 15 dkg cukru, 3 žltka, 8 dkg tuku, 20 dkg výberovej múky, 1/2 prášku do pečiva, citrónovú kôru, 1 vanilku, 3 lyž. mlieka. Vymiešame a pridáme vyšľahaný sneh. Masu vylejeme na plech, poukladáme ovocie a posypeme posypkou. Posypka: 8 dkg masla, 8 dkg práškového cukru, 10 dkg hladkej múky.

Škvarkové pagáčiky 70 dkg hladkej múky, 5 dkg droždia, soľ, mlieko, (kys. smotana), 30 dkg škvariek, 1 smetol, 1 vajíčko. Do múky pridáme mlieko, droždie a vypracujeme. Roztopíme smetol a zapracujeme do múky. 1/2 hodiny necháme kysnúť. Cesto dáme na dosku a potrieme ho pomletými škvarkami. 3 x preložiť. Rozvaľkáme a vykrajujeme pagáčiky. Potrieme vajíčkom a pečieme v horúcej rúre.

Sirup – Čierne ríbezle 3 kg cukru, 3 l vody, 3 dcl č. ríbezle, 100 listov čiernych ríbezlí, varíme 20 min. Potom precedíme pridáme 3 kg cukru, 3 lyž. citrodeka a povaríme.

Detská výživa 2,5 kg očistených a odkôstkovaných jabĺk, 1 bal. vanilkového cukru, 25 dkg kryšt. cukru, škorica. Rozštvrtené jablká dáme variť s trochou vody. Pridať vanil. a kryšt. cukor a škoricu. Občas premiešať, aby sa zmes nepripálila. Keď sú jablká úplne rozvarené, pretlačiť cez sitko a dať do malých sklenených fliaš. Sterilizovať cca. 20 min.

Vanilkové rožteky 40 dkg hladká múka, 25 dkg maslo alebo margarín, 20 dkg práš. cukor, 10 dkg mleté orechy, trochu smotany, vanilková dreň. Maslo rozmeliť s múkou, pridať orechy a cukor. Keď sa cesto rozchádza, pridať trochu kyslej smotany. Keď je cesto hotové, nechať ho odstáť a potom formovať na malé rožteky alebo iné tvary. Keď je pečivo upečené do ružova posypať práš. a vanil. cukrom ešte horúce. Chutnejšie je zmiešať práškový cukor a 2 vanil. dreňmi a preosiať.

Miňonky 6 vajec, 6 lyžíc práškového cukru, 2 lyžice polohrubej múky, 4 lyžice kakaa, jemný lekvár, čokoládovú polevu. Žltky s cukrom dobre vymiešame, postupne pridáme múku, kakao a sneh z bielkov. Vypracujeme hladké cesto, vylejeme ho na vymastený, múkou vysypaný väčší plech a dáme upiecť. Cesto rozkrojíme na dva alebo tri rovnaké diely, jeden alebo dva natrieme lekvárom a uložíme na seba. Po chvíli vrchnú časť polejeme čokoládovou polevou a keď stuhne, nakrájame na menšie kocky.

foto: tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM