Peter Simon Rôzne Rôzne

Reality show po slovensky: Nazrite do súkromia operenca neďaleko nášho mesta!

Hniezdenie bocianov a výchovu ich mláďat môžete sledovať prostredníctvom online vysielania, ktoré zabezpečuje kamera nasmerovaná na hniezdo v Brzotíne. Nahliadnite do súkromia a intímneho života operencov.

Ilustračný obrázok k článku Reality show po slovensky: Nazrite do súkromia operenca neďaleko nášho mesta!
Zdroj: Dnes24.sk

Okrem rôznych zaujímavostí môžete nahliadnuť aj do výchovy mláďat a to v priamom prenose. Ako informuje správa Národného parku Slovenský kras, dnešné technické vymoženosti umožňujú pozorovať život bociana bieleho priamo na jeho hniezde pomocou web kamery a internetu. Hniezdo bociana bieleho na komíne kaštieľa, sídla správy NP Slovenský kras v Brzotíne, je kamerou snímané už od roku 2010.

Obyvatelia nášho regiónu tak majú možnosť aj tento rok nahliadnuť do intímneho života bocianov. „Bocian biely je sťahovavý vták. Do miest kde hniezdi sa vracia skoro na jar, prvý prilieta samec. S odstupom niekoľkých dní doletí aj samica, robia úpravy na hniezde, ktoré sa striedajú s kopuláciou. Hniezdo si v tomto období musia strážiť pred inými bocianmi, ktorí by radi obsadili ich hniezdo, boje medzi bocianmi sú neúprosné a riadia sa platnými zákonmi prírody,“ informujú ochranári.

Ako ďalej uvádzajú, samička v druhej polovici apríla znáša každý druhý deň jedno vajíčko, spolu ich znesie 2 – 5, výnimočne 1 alebo 6. Trvalo na znášku zasadnú až po znesení druhého vajíčka. Vajce má bielu farbu. Na vajíčkach sedia striedavo obaja rodičia 33 až 34 dní. Aj toto všetko si môžete pozrieť na online prenose, ktorý nájdete TU!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM