Správy

Raritný vtáčí druh na ornitologickom stacionári v Slovenskom krase, FOTO

Na ornitologickom stacionári v Drienovci sa počas nepretržitého, 84 dní trvajúceho, jesenného monitoringu podarilo odchytiť raritný vtáčí druh. Strnádka malá sa ocitla v nárazovej sieti stacionára.

Ilustračný obrázok k článku Raritný vtáčí druh na ornitologickom stacionári v Slovenskom krase, FOTO
6
Galéria
Zdroj: NP Slovenský kras

Radosť z jej odchytu a krúžkovania mal aj zoológ Milan Olekšák.

Strnádka malá

Ako informujú ochranári z Národného parku Slovenský kras na svojej oficiálnej stránke, Strnádka malá (Emberiza pusilla) je menší druh spevavca.

„Jej domovom je severná Európa aj Ázia a len veľmi zriedkavo a výnimočne sa zatúla do strednej Európy. Ojedinele zaletuje na Britské ostrovy a západné pobrežie. Menej početne býva druh zaznamenávaný v juhozápadnej Európe a aj v severnej Afrike. Väčšina európskych záznamov je z obdobia po vyhniezdení a jesennej migrácie. Veľmi sa podobá samici strnádky trstinovej, ale je menšia a má ružové nohy. Zimuje v juhovýchodnej Ázii, takže jej výskyt na Slovensku je o to zaujímavejší,“ spresňujú.

Výskyt druhu na Slovensku bol prvý krát dokumentovaný 24. septembra 2016. Jeden mladý jedinec bol odchytený, premeraný a okrúžkovaný na močiari pri osade Béter v Lučenci. Jedná sa teda o druhý odchyt na území SR. Je to ďalší nový druh, ktorý pribudol na zoznam druhov v Chránenom vtáčom území Slovenský kras.

Ďalšie zaujímavosti zo stacionára

„V utorok sa podarilo odchytiť kolibiarika spevavého (Phylloscopus trochilus) s krúžkom ruskej krúžkovateľskej centrály. V to ráno bol krúžkovaný aj chriašť bodkovaný (Porzana porzana). Týždeň predtým, zatiaľ v najneskoršom termíne, bolo odchytených 11 lastovičiek (Hirundo rustica). Koncom septembra sa na stacionári objavil kolibiarik čipčavý (Phylloscopus collybita) s netradične bielymi letkami. A v jedno pondelkové septembrové ráno sa chytil chriašteľ vodný (Rallus aquaticus), ktorý sa nachádza aj v logu ornitologického stacionára Drienovec,“ dodali na záver ochranári.

Sledujte nás aj na našom Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Rožňavy a okolia.

Foto: ilustračné

Obrazom: Raritný vtáčí druh na ornitologickom stacionári v Slovenskom krase
6
Galéria
Zdroj: NP Slovenský kras
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM