Peter Simon Správy

Raj pre fotografov aj zamilovaných v dedinke neďaleko Rožňavy: FOTO ako dôkaz

V našom okolí je množstvo miest s nezameniteľnou atmosférou a charakteristickým čarom. Dedinka v našom okrese má však jednu vzácnu devízu, ktorá láka nielen fotografov.

Ilustračný obrázok k článku Raj pre fotografov aj zamilovaných v dedinke neďaleko Rožňavy:  FOTO ako dôkaz
9
Galéria
Foto: Marika Lévaiová

Dedinka v našom okrese, ktorej okolie pripomína rozprávku. Obec zostala pomerne nenarušená. To však nie je všetko, čo láka nadšencov z celého okolia.

Dedinka v našom okrese, v ktorej nenájdete poštu a ani potraviny. Brdárka sa nachádza niečo cez 20 kilometrov od nášho mesta a má okolo 70 obyvateľov a približne 40 domov, ktoré sú zväčša opustené.

Do jej chotára však na jar prúdi množstvo priaznivcov prírody a fotografov. „Brdárka je obec, ktorá vie zaujať každého. Je tak trochu opustená, no z druhej strany nádherná. Je tu pomerne malý zásah človeka do prírody ako aj samotného okolia obce. Dajú sa tu vytvoriť krásne fotografie,“ povedal amatérsky fotograf Marcel z Rožňavy.

Obec ponúka prekrásnu scenériu hlavne na jar, keď kvitnú tisíce čerešní. V dedinke aj v okolí vyvierajú viaceré pramene kvalitnej pitnej vody. Jarnú scenériu vyhľadávajú najmä vyznávači fotenia. Tí do Brdárky chodia dokumentovať napríklad krásu rozkvitnutých stromov. No nechýbajú ani zaľúbenci, ktorí svoju lásku spečatia bozkom pod čerešňou.

Pozrite si v našej galérii niekoľko nádherných záberov z obce a jej priľahlého okolia :) Stojí to za to.

Dejiny tejto dedinky podľa jej oficiálnej stránky obce siahajú do 12. storočia, kedy sa na jej území nachádzali pastierske osady. Po ich zániku bola nanovo osídlená Valachmi. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1556. Obec ako je známe patrila rodine Bebekovcov, neskôr rodine Andrássyovcov.

Zaujímavosťou je, že začiatkom 19. storočia postihla obec morová epidémia, kde zahynula väčšina obyvateľov. V obci sa nachádza aj pozoruhodný Evanjelický kostol. Dedinka sa nachádza neďaleko Rožňavy a ak si potrebujete oddýchnuť od mestského ruchu, je priam ako stvorená na relax.

Nahliadnite do života bocianov v krátkom videu…

Video: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Obrazom: Raj pre fotografov aj zamilovaných pri Rožňave
9
Galéria
Zdroj: TASR

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM