Iveta Hrabovská Od Vás

RADY A TIPY: Ako mať bezpečnú jazdu a zimu bez nehôd

S príchodom zimy dochádza k zvýšenému počtu dopravných nehôd. Hmla, husté sneženie, teploty pod nulou a klzké cesty sa podieľajú na vzniku kolíznych situácií.

Ilustračný obrázok k článku RADY A TIPY: Ako mať bezpečnú jazdu a zimu bez nehôd
Foto: Jozef Milan

Zaplatiť pokutu je v takýchto prípadoch to najmenej, kým poplatky za zdravotné následky iného účastníka nehody sa môžu vyšplhať na tisícky eur.

Pokuty za neprezuté pneumatiky a ľad, či sneh

Teraz je práve obdobie ideálne na sezónnu kontrolu vozidiel. Čas ušetrí spojenie takejto kontroly spolu s výmenou pneumatík. Netreba to podceňovať, veď takáto sezónna prehliadka vyjde v konečnom dôsledku na menej ako platenie pokút.

„Za nepoužitie zimných pneumatík je možné uložiť pokutu 60€. Neodstránenie ľadu a snehu, ktorý by sa mohol počas jazdy uvoľniť vyjde vodiča tiež na 60 eur. Nepoužitie svetiel za zníženej viditeľnosti ďalších 60€ a nepoužitie svetiel do hmly 30€,“ doplnila Jana Balogová, krajská policajná hovorkyňa.

Ak je vozidlo technicky nespôsobilé na cestnú premávku, policajt je oprávnený zadržať osvedčenie o evidencii vozidla. K bezpečnej jazde prispieva aj kontrola bŕzd a batérie. Skontrolovať odporúčame aj osvetlenie, funkčnosť stieračov a doplniť nemrznúcu kvapalinu. Jednoducho, treba pripraviť svojho tátoša na jazdu v sťažených, zimných podmienkach.

Polícia radí

Na šoférovanie sa treba sústrediť a nerozptyľovať sa inými činnosťami. Na dlhé trasy sa púšťať oddýchnutý a nepreceňovať svoje schopnosti. Ak jazdí niekoľko vozidiel za sebou, v prípade použitia svetiel do hmly odporúčame, aby ich použili vodiči jazdiaci prví a poslední v kolóne. Predíde sa tým zbytočnému oslepovaniu ďalších vodičov.

„Hmlové svetlá smie vodič použiť za hmly, dažďa alebo sneženia. K bezpečnosti v takýchto prípadoch prispieva aj zníženie rýchlosti na klzkom povrchu vozovky na potrebnú mieru. Dôležité je zvýšiť vzdialenosť medzi vozidlami, aby bolo možné včas zareagovať a predísť kolíznym situáciám,“ upozorňuje Balogová.

Aj nepovinná výbava môže prísť vhod

Polícia ďalej odporúča mať v aute napríklad ťažné lano, štartovacie káble, ale aj náhradné žiarovky a nemrznúcu vodu do ostrekovačov. Síce nie sú povinnou výbavou vozidla, ale môžu prísť vhod práve v najneočakáva­nejšej chvíli. Najmä v zimnom období, keď sa vodiči chystajú na dlhšiu cestu, je dobré mať v aute deku alebo teplejšie oblečenie pre prípad, ak by sa dostali do kolóny.

Sneh, ľad a námraza sa podpisujú pod mnoho „ťukancov“ na vozidlách. Ide o škodové udalosti, ku ktorým nie potrebné volať políciu. Vodičom preto odporúčame mať v aute tlačivo Správu o nehode. Je dobré ju už vopred vyplniť. Stáva sa, že keď naozaj dôjde ku vzniku škodovej udalosti, človek je v strese alebo v šoku a nepodarí sa mu vyplniť tlačivo presne, prípadne niektoré údaje zabudne vyplniť.

Tieto, ale i mnoho ďalších rád môže prispieť k bezpečnej jazde nás všetkých. Úlohou polície je pomáhať a chrániť, no každý jeden účastník cestnej premávky by mal prispieť svojim zodpovedným konaním. Veď každý z nás chce prísť do cieľa svojej cesty živý a zdravý.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM