Peter Simon Správy

Radšej s tým počítajte: Rožňavčania, onedlho môžu aj vám zaklopať na dvere...

Možno aj k vám príde návšteva a zaklope na dvere. Dopredu preto radšej rátajte s tým, že budete účastní tejto situácie. O čo vlastne pôjde?

Ilustračný obrázok k článku Radšej s tým počítajte: Rožňavčania, onedlho môžu aj vám zaklopať na dvere...
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Štatistický úrad Slovenskej republiky bude totiž od 1. júla do 31. októbra 2019 zisťovať použitie spaľovacích zariadení a spotrebu palív v domácnostiach. Pracovníci sa okrem toho zamerajú aj na zisťovanie zdravotného stavu obyvateľstva.

Na čo budú slúžiť

Slovenská republika sa prostredníctvom Štatistického úradu SR zapojila do realizácie Zisťovania o použití spaľovacích zariadení a spotrebe palív v domácnostiach (ŽP).

„Jeho účelom je získať informácie o individuálnom vykurovaní rodinných domov. Výsledky štatistického zisťovania sa využijú pre účely emisnej inventúry, pre zlepšenie energetickej bilancie a v neposlednom rade na to, aby Slovensko vedelo v budúcnosti plniť požiadavky na vysokú kvalitu ovzdušia a európske a medzinárodné záväzky zníženia národných emisií,“ informovala v správe Zlata Jakubovie, generálna riaditeľka sekcie Štatistický úrad SR v Banskej Bystrici.

Ako doplnila, na Slovensku bolo do tohto jednorazového zisťovania pre rok 2019 vybraných takmer 345 obcí, medzi nimi aj Vaše mesto. Do zisťovania je zaradených cca 4 100 domácností.

Informácie sú chránené

„V tomto období vybrané domácnosti vo Vašom meste navštívi pracovník poverený funkciou opytovateľa, ktorý je povinný preukázať sa v domácnostiach služobným preukazom. Všetky informácie a názory, ktoré nám v rámci tohto zisťovania domácnosti poskytnú, sú chránené, nezverejňujú sa a slúžia výlučne pre potreby štátnej štatistiky. Ochranu dôverných údajov upravuje zákon č. 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike a z. č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov. Za ochranu dôverných údajov zodpovedá Štatistický úrad SR,“ dodala Zlata Jakubovie.

Podrobnejšie informácie sa môžete dozvedieť na stránke ŠÚ SR na adrese www.statistics.sk alebo telefonicky na t. č. 055/ 64 10 239.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM