Marek Šebeňa Rôzne

"7" - násť statočných zložilo sľub

22. Decembra v historickej budove radnice zložili novozvolení poslanci poslanecký sľub, verme, že je to sľub 7 statočných, že to čo sľúbili, aj splnia, tak ako pištoľníci ochraňujúci mexickú dedinu pred zlými banditmi.

Verme , že našich 7 – násť statočných, teda 16 a jedna statočná ochránia naše mesto pred zlými vplyvmi hospodárskej krízy, nájdu zbrane, ktorými ochránia nás občanov a nebudú stavať svoje záujmy na prvé miesto, tak ako je to na Slovensku zvykom. Aby sme neboli zúfalí, okrádaní a ponižovaní občania a nemuseli vyhľadať pomoc opäť inde. Na cestu sa vydalo sedemnásť statočných bojovníkov, tu sú ich mená:

Volebný obvod č.1: 1. Bolaček Ondrej, Ing. (NEKA) 545 2. Baláž Viktor, PaedDr. (NEKA) 4533. Kossuth Ľudovít (NEKA) 387 4. Beke Zoltán (NEKA) 362 5. Marko Peter, Ing. OKS 308 6. Focko František SMER 305

Volebný obvod č.2: 1. Pavlík Dušan, Ing. (NEKA) 665 2. Kováč Karol, Dipl. Ing. (NEKA) 554 3. Kuhn Ivan, Bc. MA OKS 498 4. Kemény Dionýz, Mgr. (NEKA) 406

Volebný obvod č.3: 1. Ocelník Roman (NEKA) 800 2. Mičudová Janka, PaedDr. (NEKA) 571 3. Kovács Radoslav, Mgr. (NEKA) 487 4. Bischof Matúš, Mgr. OKS 484 5. Burdiga Pavol MOST-HÍD 480 6. Pollák Dušan, Mgr. (NEKA) 480 7. Džačár Peter (NEKA) 467

A čo prejednávali na ustanovujúcej schôdzi? Nevieme, či máme byť so všetkým spokojní. Hlavnými bodmi boli: Mestská rada, komisie pri mestskom úrade, plat primátora a spolu-organizácia a finančná pomoc stretnutia baníckych miest.

Mestská rada: Nuž ťažko povedať čo bolo hlavným motívom zrušiť mestskú radu. Či naozaj len zníženie nákladov mestskej kasy na odmenách členov mestskej rady alebo vzatie moci do poslaneckých rúk. Budeme jediným mestom na Slovensku ak nie vôbec na svete, kde nemajú mestskú radu. Veď aj obce majú svoju obecnú radu. Alebo sa nevedeli páni poslanci dohodnúť na menách? Nuž otázok je tu veľa, každopádne budeme situáciu okolo mestskej rady sledovať. Lebo páni poslanci si zrejme neuvedomujú význam mestskej rady. A pýtam sa prečo už od pradávna v čele miest stála mestská rada? Aj v našej historickej radnici niekedy bola mestská rada. No možno sa mýlime a úmysel poslancov je skutočne dobrý. A chcú sa toľko venovať svojej práci, že zvládnu aj rozhodnutia (odporúčania) bývalej mestskej rady, Uvidíme…

Komisie: Tu sa neodohralo nič tragické a viac menej dohoda z pred ustanovujúceho zastupiteľstva platila a bola jednomyseľne odhlasovaná. Všetky komisie aj so svojimi predsedami začnú pracovať v novom roku. Akurát neprešiel návrh Karola Kováča, ktorý navrhoval viac členov v komisiách a hlavne z radov občanov.

Plat primátora: Primátorovi bol odsúhlasený základný plat vo výške 2093 €

Stretnutie baníckych miest: K tomuto bodu sa rozpútala najživšia diskusia. Cech baníkov dal požiadavku o finančný príspevok na stretnutie baníckych miest, ktoré sa každoročne koná v inom baníckom meste na Slovensku. Jedná sa o sumu 11.000 €. Príspevok od ministerstva hospodárstva vo výške 13.000 € je už ministerstvom odsúhlasený a mal by prísť na účet mesta. Poslanci však aj napriek významu tejto akcie nesúhlasili s príspevkom na toto podujatie, pokiaľ nebude dodaný presný rozpočet na túto akciu. V zásade nikto nebol proti len výška finančného príspevku sa nepozdávala ani jednému z poslancov. Je síce chvályhodné, že poslanci chcú šetriť v čase krízy, ale je toto šetrenie na mieste. Veď na tomto podujatí práveže môže profitovať každá strana. Mesto, podnikatelia, cech baníkov a aj občania. Je ľahko povedať, že poďme šetriť, prečo nehľadáme cestu ako by malo mesto na tom zarobiť a viac sa zviditeľniť? Necháme sa prekvapiť v novom roku ako to s týmto podujatím dopadne.

Záverom: Verme, že náš „nezávislý(í)“ mestský parlament bude sídlom „7“ nástich statočných počas celých štyroch rokov a nájde cestu ako doviesť mesto k úspechu a finančnej sebestačnosti.

"7" - násť statočných zložilo sľub
1
Galéria
zastupko 7 stat
12
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM