Peter Simon Kultúra

Prvý jarný týždeň v Rožňave: Nepremeškajte to najlepšie

Nový týždeň prinesie do Rožňavy niekoľko zaujímavých akcií. Pripravili sme pre vás ťahák, ktorý vám napovie o dianí v našom meste. Nechajte sa inšpirovať!

Ilustračný obrázok k článku Prvý jarný týždeň v Rožňave: Nepremeškajte to najlepšie
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Historická Rožňava na fotografiách

20. – 24. marec 2017 od 8:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Banícke múzeum v Rožňave v spolupráci s Klubom priateľov starej Rožňavy a Občianskym združením Pre partnerské mestá Rožňavy si pre obyvateľov pripravili naozaj zaujímavú lahôdku. Výstava vznikla na základe iniciatívy nadšencov historickej Rožňavy za aktívnej pomoci Gábora Bogdána, člena Klubu priateľov starej Rožňavy s využitím niekoľkoročnej zberateľskej a vyhľadávacej činnosti nadšencov klubu. Autori výstavy zámerne volili termín jej otvorenia tak, aby si pripomenuli výročie prvej písomnej zmienky o Rožňave z 3. februára 1291. Výstava bude prístupná v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave do 12. apríla 2017 v utorok až piatok denne od 8:00 – 12:00 a 13:00 – 16:00 hod.

Hrady Gemera a Malohontu

20. – 23. marec 2017 od 8:00 do 12:00 a 13:00 do16:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Výstavu pod názvom „Hrady v Gemeri – Malohonte“ budú môcť návštevníci vzhliadnuť do 23. marca 2017 v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25. Archeologický výskum bol vykonaný len na niektorých hradoch, aj to zvyčajne len vo forme jedno až dvojsezónneho zisťovacieho výskumu. Z tohto dôvodu sú naše znalosti o hradoch v Gemeri – Malohonte obmedzené a neúplné. Aj napriek tomu sprístupnená výstava sumarizuje doterajšie výsledky archeologického a historického bádania o hradoch v Gemeri – Malohonte, predstavuje pôdorys hradov s predpokladaným rozsahom hradného areálu, oboznamuje návštevníka s eventuálnymi historickými fotografiami a pohľadnicami, ale aj so súčasným stavom hradu.

Výstava pre nevidiacich o nevidiacich

21. – 24. marec 2017 v čase výpožičných hodín, Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci so Slovenskou knižnicou pre nevidiacich Mateja Hrebendu v Levoči pripravili pre širokú verejnosť výstavu kresleného humoru pre nevidiacich.

Historická Rožňava na fotografiách – PREDNÁŠKY

21. a 28. marca 2017 od 16:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava Banícke múzeum v Rožňave však nič nenechalo na náhodu. Inštitúcie spojili hlavy a vytvorili ďalší program. V ňom sa uskutoční niekoľko prednášok. Spomedzi všetkých vás určite zaujme rozprávanie Edity Kušnierovej o zákutiach nášho mesta, či história športu v Rožňave. Vstup pre širokú verejnosť je zadarmo. 21. marec 2017 – Zoltán Beke – Rákoczi a Rožňava (v maďarskom jazyku) a 28. marca 2017 sa uskutoční prednáška Juraja Králika z histórie športu v Rožňave.

U nás taká obyčaj

22. marec 2017 od 18:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Počas folklórneho večera sa budú venovať výlučne ženskej téme. Návštevníkom prezradia, ako sa skrášlili kedysi vidiecke ženy a ako vyzerala samotná úprava ženy v tradičnom prostredí. Počas večera okrem iných zaujímavostí uvidíte aj to, ako sa česali keď boli mladé a ako sa menil ich výzor v priebehu života. Gemerské osvetové stredisko pozýva na podujatie U nás taká obyčaj, ktoré v mesiaci marec venuje téme Ozdoby žien vo vidieckom prostredí. Podujatie sa uskutoční v stredu, 22. marca od 18:00 hod. v Dome tradičnej kultúry Gemera, v Rožňave.

Kino Apollo

23. marec od 19:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Dieťa Bridget Jonesovej – Komédia / Romantický. Veľká Británia / Francúzsko / Írsko / USA 2016 123 min. MP 12 3 eurá. Réžia: Sharon Maguire. Hrajú: Renée Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey. Utrpenie najväčšej smoliarky v dejinách neskončilo, hoci je z nej úspešná atraktívna žena. Zaskočí ju neplánované tehotenstvo a netuší kto je otcom dieťaťa.

Ladies Night

24. marec 2017 od 21:00 hod., TIMES CLUB, Rožňava
Nakoľko tento mesiac patrí ženám, v TIMES CLUBE si pripravili pre ne jedinečnú párty s tými najlepšími striptérmi z Európy. ANDY(PL) – KENZO(FRA) – CHRISS(SR). Prinesú vám niekoľko vystúpení počas večera, pri ktorých sa určite zabavíte a odviažete. Ženy do polnoci majú welcome drink od nás úplne zadarmo. Večerným hosťom bude aj moderátor rádia EUROPA 2 Ivan „Binďo“ Bindas, ktorého určite poznáte z večernej show v spomínanom slovenskom rádiu. O najlepšiu párty hudbu sa postará DJ REASON(BA) a rezident clubu DJ PEET. Rezervácie boxov: 0908 323 785. Vstup­né počas večera – 3 eurá.

MINIMARATÓN 2017

25. marec 2017 od 12:30 hod., Radnica, Rožňava
Zábava, tanec, energia a skvelí ľudia. Príďte zažiť neopakovateľný pocit, poriadne si zamakať, vytancovať sa a zároveň pomôcť práve tým, ktorí to potrebujú. Ako každý rok, tak aj tento všetci spoločne pomôžete niekomu, kto to potrebuje. Tento rok to bude Nicolasko Deméň z Rožňavy. Výťažok z tejto akcie bude venovaný rodičom zdravotne postihnutého chlapčeka s downovým syndrómom, nakoľko náklady na liečenie resp. rehabilitáciu sú veľmi nákladné, tak pomôžme Nicolaskovi a jeho rodičom v ich snahe.

CHLIEB S MASLOM

25. marec 2017 od 19:00 hod., Divadlo ACTORES, Rožňava
Som slobodný. Kľúčová veta tohto nádherného príbehu troch mužov hľadajúcich zmysel partnerských vzťahov a ideálneho spôsobu ako v nich zotrvať. Obsadenie: Dominika Žiaranová, Juraj Loj, , Branislav Deák, Martin Mňahončák. Réžia: Alena Lelková.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM