Peter Simon Samospráva

Prvé zasadnutie rožňavského parlamentu: Poslanci o plate primátora

Po sľuboch primátora a nových poslancov sa v mestskom parlamente diskutovalo aj o plate rožňavského primátora. Poslanci v tejto otázke neboli jednotní.

Ilustračný obrázok k článku Prvé zasadnutie rožňavského parlamentu: Poslanci o plate primátora
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Na úvod sa prihovorila Erika Demeterová, ktorá bola predsedníčkou mestskej volebnej komisie a oboznámila obyvateľov mesta s kompletnými výsledkami volieb. Hovorila o počtoch hlasov, ktoré získali jednotliví kandidáti na post primátora, ale aj poslanca mestského zastupiteľstva. Na záver vymenovala náhradníka na post poslanca, ktorému miesto prenechal zvolený primátor mesta Pavol Burdiga. Náhradníkom a oficiálnym poslancom sa stal Eduard Mihók.

V druhej časti zasadnutia už prišla na rad vážnejšia debata, v ktorej sa hlasovalo za navýšenie primátorského platu. V diskusii o navýšení platu primátora si prvé slovo vypýtal Milan Capák. „Je to na zváženie. Verím tomu, že pán primátor sa neurazí, ak sa jeho plat stanoví na zákonnú výšku. Popravde si povedzme, ešte je kde dávať tie peniaze,“ povedal v diskusii poslanec Milan Capák.

Hoci za schválenie platu primátora musia zdvihnúť ruky mestskí poslanci, nerozhodujú o ňom úplne. Plat starostov a primátorov totiž v prvom rade určuje zákon. Priemerná mzda za uplynulý rok sa násobí koeficientom podľa počtu obyvateľov mesta. Pre Rožňavu, ako mesto s menej než 20 000 obyvateľmi, je to koeficient 2,53. Poslanci môžu k sume vypočítanej zo zákona primátorovi pridať odmeny. Priemerná mzda je v súčasnosti podľa štatsitického úradu, 824 eur.

Po vetách Capáka sa o slovo prihlásil poslanec Árpád Laco: „Zastupiteľstvo má možnosť upraviť tento plat primátorovi mesta. V zastupiteľstve je desať poslancov, ktorí v predošlom volebnom období spolupracovali s pánom primátorom. Tých desať poslancov vie posúdiť, či si primátor toto navýšenie zaslúži.“

Napokon poslanci odklepli odmeny primátora mesta vo výške 20% jeho platu, pričom maximálna odmena je podľa zákona možná až vo výške 70%.

Prvá ustanovujúca schôdza MZ Rožňava
30
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM