Správy

Prvé prípady sa podľa hygienikov vyskytli v septembri v rómskej osade v J

Ilustračný obrázok k článku Prvé prípady sa podľa hygienikov vyskytli v septembri v rómskej osade
v J
Zdroj: Dnes24.sk

Prvé prípady sa podľa hygienikov vyskytli v septembri v rómskej osade v Joviciach. „V Joviciach a iných obciach evidujeme viac ako 50 potvrdených prípadov v epidemiologickej súvislosti,“ uviedol vedúci oddelenia epidemiológie a hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave Jozef Varga.

Starosta obce Jovice, František Barci nás priamo zaviedol na miesto predpokladaného vzniku nákazy. Tam nám hneď prezradil, že za svoju éru úradovania sa ešte s takýmto prípadom nestretol.

„Je ťažké uviesť, prečo sa to stalo. Nedá sa presne určiť, či to zavinil niekto domáci, alebo cezpoľní, keďže do danej lokality chodia ľudia aj z iných kútov Gemera. Ľuďom v obci sa tento stav určite nepáči a osobne ani mne. Každý sa bojí. My sme urobili všetko, čo sme mohli. V dotknutej lokalite sme vystriekali schodisko rôznymi na to určenými prípravkami. Snažíme sa ako vieme, aby tento krízový stav v našej obci už skončil. Okolo budov v dotknutej lokalite sme urobili poriadok. V obci sa vytvorili opatrenia a treba dávať na všetko väčší pozor,“ hovorí Barczi.

Ako uviedol v Joviciach sú z nariadenia hygienikov zakázané všetky väčšie podujatia, kde sa na jednom mieste zhromažďuje viac ľudí. „S hygienikmi sme v častom kontakte. Doniesli aj chlór a poučili dotknutých obyvateľov o zásadách používania. Ľudia v dedine žijú bežným životom, len si častejšie umývajú ruky. Mám informácie, že hygienici vypracovali aj edukačné letáky, ktoré rozposlali všetkým obciam, školám, nemocnici a ambulanciám. Distribuovali ich aj do autobusov,“ povedal na záver starosta Jovíc a dodal, že v Joviciach nové prípady nateraz neevidujú.

„Momentálne ku dnešnému dňu nemáme potvrdené žiadne nové prípady. Inkubačná doba však predstavuje 50 dní, čiže teoreticky sa ešte môžu objaviť nové prípady,“ povedal vedúci oddelenia epidemiológie a hygieny detí a mládeže Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave Jozef Varga.

Vírusová hepatitída typu A alebo žltačka je podľa hygienikov chorobou špinavých rúk. Odporúčajú preto pravidelné a dôkladné umývanie rúk mydlom alebo použitie alkoholových dezinfekčných prípravkov na ruky. Najúčinnejším opatrením proti VHA je očkovanie.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM