Peter Simon Správy

Prírodná ľadovňa na uskladnenie mäsa je dodnes unikátom: V hornej časti prebiehali hodovačky

Rod Andrássyovcov, ktorý si v obci Vlachovo v rožňavskom okrese postavil kaštieľ, bol podľa slov starostu obce Petra Pakesa technicky zdatný. Svedčí o tom kamenná ľadovňa, ktorá sa neďaleko kaštieľa dodnes zachovala.

Ilustračný obrázok k článku Prírodná ľadovňa na uskladnenie mäsa je dodnes unikátom: V hornej časti prebiehali hodovačky
Zdroj: TASR

Slúžila na uskladnenie ulovenej zveri. „Z blízkych rybníkov si Andrássyovci s pomocou sluhov nosili do nej v zime ľadové kryhy. Narezali ich, na vozoch ich doniesli a následne na tom uskladňovali mäso,“ vysvetlil starosta.

V spodnej časti mali na ľadových kryhách uloženú zverinu. „V hornej časti mali stoly, zvykli tam vraj aj hodovať páni, keď prišli z poľovačiek. Tak nejako to fungovalo voľakedy,“ prezradil Pakes.

Ľadovňa je postavená v štýle pyramídy

Podľa starostu Andrássyovci boli cestovateľmi, často chodili do Afriky, odkiaľ si nosili rôzne poznatky a predmety. „Zrejme videli aj tie pyramídy a táto ľadovňa je postavená v štýle pyramídy. Kedysi boli pri vstupe dvojité dubové dvere, z jednej a z druhej strany. Udržiavali chlad a to mäso potom vydržalo od zimy, do zimy. Keď bol hlad v dedine, tak niekedy chodili miestni obyvatelia kradnúť mäso. Keď niekoho Andrássyovci chytili, tak ho dali na dereš,“ priblížil starosta.

Turistov láka aj teraz

Aj v súčasnosti chodia, túto dá sa povedať že technickú pamiatku, navštevovať turisti. „Prídu sem, popozerajú, že akoto vlastne niekedy fungovalo. Snažili sme sa ju troška zrekonštruovať, v roku 2007 sme na to získali finančné prostriedky, aby sme ju udržali aspoň v takom stave, ako je teraz. Samozrejme, podpísal sa pod to zub času, aj to prostredie samotné deformuje, ale je táto vzácnosť viditeľná,“ zdôrazňuje hlava obce Vlachovo.

V okolí vznikli aj rybníky

Rybníky, odkiaľ do ľadovne nosili ryby, si dali postaviť Andrássyovci. Dnes patria Slovenskému rybárskemu zväzu a využívajú ich rybári z celého okolia. „Andrássyovci zrejme využili polohu tohto miesta. Bola tu pri údolí rieky Slanej taká výhodná poloha, pekná rovinka. Tak, ako aj v Betliari sa im to tu zapáčilo a postavili si kaštieľ, k tomu rybníky a grófsku ľadovňu,“ povedal Pakes.

Rybníky časom zanikli, prostredie bolo zarastené. V 70. rokoch sa rybári pustili do ich obnovy. "Ročne nasádzame asi jednu tonu kapra, a tiež šťuky a zubáče. Teraz to patrí Slovenskému rybárskemu zväzu v Rožňave. Chodia sem aj domáci, guláš uvariť, alebo slaninku opiecť, je to taká oddychová zóna,“ vysvetlil hospodár rybníkov Vladimír Hronec.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM