Peter Simon Rôzne

Príroda v okolí Silice je úchvatná: Na planine aj známa ľadnica

Samozrejme náš región ponúka veľa možností, no jednou z nich je aj obec Silica, ktorá sa nachádza na Silickej planine. Pýši sa zaujímavosťami. Jedna z nich je aj Silická ľadnica, v ktorej nájdete čerstvý vzduch prírody a úplný pokoj.

Ilustračný obrázok k článku Príroda v okolí Silice je úchvatná: Na planine aj známa ľadnica
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Obec neďaleko nášho mesta obzvlášť predstavovať určite netreba. Táto dedinka sa nachádza priamo v srdci Národného parku Slovenský kras. Na Silici toho môžete vidieť viac, no najvýznamnejšou pamiatkou je opevnený kostol Reformovanej kresťanskej cirkvi stojaci na najvyššom bode obce. Ide o románsku stavbu z druhej polovice 13. storočia.

Neďaleko obce sa však nachádza vzácny prírodný výtvor, ktorý každoročne navštevuje nespočetné množstvo zvedavcov.

Je najnižšie položená ľadová jaskyňa na svete, nachádza sa v nadmorskej výške 503 metrov nad morom a vytvoril ju podzemný tok Čierneho potoka, ktorý následne ústi aj do priestorov Gombaseckej jaskyne. Ľadnica vznikla prepadnutím stropu staršieho podzemného dómu asi pred 2000 rokmi. Je voľne prístupná a pri jej návšteve sa môžete pokochať aj inými prírodnými úkazmi. Národná prírodná pamiatka je tiež od roku 1995 súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Miesto je teda čarovné a fascinujúce. Na Silici okrem spomínaných objektov nájdete aj starožitné hasičské čerpadlo, ktoré zdobí okolie obecného úradu.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM