Peter Simon Správy

Príroda sa prebúdza aj pri Silickej ľadnici: Pozrite si FOTO a VIDEO z krásneho kúta Gemera!

Unikát, ktorý len tak ľahko nenájdete, leží neďaleko nášho mesta. Je vyhľadávanou lokalitou pre turistov aj nadšencov fotografií.

Ilustračný obrázok k článku Príroda sa prebúdza aj pri Silickej ľadnici: Pozrite si FOTO a VIDEO z krásneho kúta Gemera!
14
Galéria
Foto: Petr Hanzlíček / Zdroj: Dnes24.sk

Rožňava a priľahlé okolie je známe svojou krásou prírody. Jar, ktorá priniesla na naše územia oteplenie, láka obyvateľov nášho regiónu na rôzne prechádzky a turistiky. Na jednu takú sa vybral aj Petr Hanzlíček z Rožňavy. Jeho kroky smerovali na Silickú planinu. Tam zhotovil krásne fotky plné farieb.

Zábery dokazujú, že aj na planine je čo v týchto dňoch obdivovať. Lúky plné rozkvitnutých kvetov lákajú okrem turistov aj nadšencov fotografií.

K ľadnici sa môžete vybrať známym chodníkom, no Petr zvolil prechádzku od Horárne. Podľa neho je krajšia. Pozrite si v našej galérii fotky a video z okolia i samotnej unikátnej Silickej ľadnice.

Jedna z najvýznamnejších prírodných pozoruhodností Silickej planiny v Slovenskom krase. Nachádza sa na Silickej planine, 2 km západne od obce Silica. Silická ľadnica patrí medzi najvýznamnejšie jaskyne Slovenského krasu. V mnohých ohľadoch je to výnimočná jaskyňa. Dokonca je to svetový unikát. V miernom klimatickom pásme v nadmorskej výške 500 m sa nevyskytuje trvalé zaľadnenie v žiadnej inej jaskyni na svete. Silická ľadnica je teda klimatickým unikátom, ktorý si zaslúži našu pozornosť a ochranu.

Ako informuje na svojom webe Správa slovenských jaskýň, ústie vstupnej korózno-rútivej priepasti je v nadmorskej výške 503 metrov. Dolné, prevažne horizontálne časti, vytvoril podzemný tok Čierneho potoka. Do Archeologického dómu prenikol J. Majko v roku 1931. Pokračovanie podzemných priestorov pozdĺž Čierneho potoka objavili českí speleopotápači v roku 1988.

„Jaskyňa je dlhá 1100 m a hlboká 110 m, vytvorená je v druhohorných strednotriasových svetlých wettersteinských vápencoch silického príkrovu. Vody Čierneho potoka zo Silickej ľadnice tečú do Gombaseckej jaskyne,“ píše sa na webe správy jaskýň.

V jaskyni sa zdržiava viacero druhov netopierov, ako netopier obyčajný a podkovár malý. „Ojedinele aj vzácny netopier riasnatý. V Silickej ľadnici sa prejavuje fenomén biologickej inverzie. Vďaka špecifickej mikroklíme sú tu vytvorené vhodné podmienky pre život chladnomilných lesných druhov rastlín a živočíchov, ktoré sú typické pre vyššie položené horské pásma,“ píšu odborníci.

Jaskyňu nájdete celkom jednoducho, informujú o nej tabule. Do vstupnej portálovej časti jaskyne vedie odbočka zo značkovaného turistického chodníka. Z upravenej terasy návštevníci môžu nazrieť do chladného útrobia jaskyne, pričom uvidia aj menšie útvary ľadovej výplne. Pohyb mimo chodníka a terasy je však zakázaný a nebezpečný.

Zdroj: YouTube.com
Obrazom: Okolie Silickej ľadnice
14
Galéria
Foto: Petr Hanzlíček / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM