Peter Simon Správy

Primátor Pavol Burdiga: S rekordmi ešte nekončíme, FOTO a VIDEO

Rožňava si na svoje konto pripísala 15. rekord. Viac ako 340 ľudí sa chytilo za ruky a vytvorili živú reťaz okolo dominanty nášho mesta. Primátor prezradil, že už uvažujú nad ďalšími.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Pavol Burdiga: S rekordmi ešte nekončíme, FOTO a VIDEO
60
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Video: Peter Simon / Zdroj: Facebook

V rámci jedného z programov kultúrneho leta 2017 sa v našom meste uskutočnil pokus o zápis do Knihy slovenských rekordov. Rožňavčania symbolicky objali Strážnu vežu. Naše mesto získalo v poradí 15. rekord.

Rožňava sa naplno pustila do vytvorenia nového rekordu. Na to, aby sme však cenný zápis získali bol potrebný čo najväčší počet ľudí. Pokus o zápis do Knihy slovenských rekordov sa uskutočnil v nedeľu, 9. júla 2017 na Námestí baníkov v rámci programu Rožňavského kultúrneho leta 2017.

Rožňavčania ukázali, že sa vedia spojiť a prispieť k dobrej veci. Stovky z nich sa chytili za ruky a symbolicky objali našu dominantu mesta, Strážnu vežu. Tým vytvorili nový slovenský rekord. Na všetko dohliadal komisár a zakladateľ Knihy slovenských rekordov, Igor Svítok. Ten nám uviedol, že rekord sa vydaril.

Pozrite si v našej galérii desiatky fotiek a video z podujatia, ktoré sme si pre vás pripravili.

Takýto rekord na Slovensku ešte nebol

„Išlo o vytvorenie najdlhšej živej reťaze, ktorá bola uzatvorená. Mechanickým počítadlom sme rátali zúčastnených ľudí, a dopracovali sme sa k počtu 341 ľudí, ktorý považujem za veľmi slušný, keďže mala reťaz dĺžku približne 260 metrov. Všetko sa podarilo, je to ustanovujúci rekord, ktorý má mesto Rožňava zapísaný už ako 15. rekord v poradí. Organizátori sa snažili zachytiť ľudí do podujatia, a tým pádom ich do rekordu zapojiť a spoločnými silami vytvoriť živú reťaz okolo Strážnej veže,“ povedal Igor Svítok.

Ako dodal, takýto rekord na Slovensku ešte nebol. „Boli už podobné ľudské reťaze, aj dlhšie avšak stále mali dva konce, teda neboli uzavreté ako tento,“ dodal zakladateľ Knihy slovenských rekordov, ktorý dohliadal na celú akciu.

Uvažujú nad ďalším

Myšlienka takéhoto rekordu prišla priamo z radnice. „Rozmýšľal som o nejakých akciách, a napadlo ma, že by sme mohli niečo takéto vytvoriť. Keďže pár rekordov už v Rožňave bolo, tak sme sa rozhodli usporiadať práve takýto rekord, ktorý môže spojiť folkloristov, Rožňavčanov aj iných ľudí, a myslím, že sa nám to aj podarilo. Som hrdý na svoje mesto, na Rožňavčanov, na občanov, na tých, ktorí sem prišli a zapojili sa do tohto rekordu, pretože opäť zviditeľňujeme naše mesto, a považujem to za veľmi dôležité, že pri takýchto akciách na naše mesto obyvatelia nezanevrú a dokážeme sa pozbierať,“ povedal primátor Rožňavy

Ako dodal, určite bude mesto v takýchto akciách pokračovať aj naďalej. „Touto cestou vyzývam všetkých Rožňavčanov s nejakým dobrým nápadom na rekord, aby nám dali vedieť, a určite sa o tie ďalšie rekordy patrične posnažíme. Do budúcna plánujeme vytvoriť slovenský rekord mesta s najviac rekordmi na Slovensku,“ doplnil na záver Burdiga.

Obrazom: Rožňavčania vytvorili ďalší slovenský rekord
60
Galéria
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk/Cyklistika2017.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM