Správy

Primátor Pavol Burdiga o obnove fontány v Rožňave: Náklady na opravu predstavujú približne 30 000 eur

Po štyroch mesiacoch finišujú práce na oprave fontány s baníckym orlojom v Rožňave. Radnica sa ju rozhodla po rokoch chátrania obnoviť.

Ilustračný obrázok k článku Primátor Pavol Burdiga o obnove fontány v Rožňave: Náklady na opravu predstavujú približne 30 000 eur
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

„Fontána zo siedmich kahancov je pamiatkou na banícku prácu a baníkov v Rožňave. Pred 13 rokmi sa to celé zatvorilo a spustošilo. Rozhodli sme sa, že by sme to mali obnoviť, aby to bolo miesto pre Rožňavčanov, ako aj spomienka na baníkov,“ uviedol primátor Rožňavy Pavol Burdiga.

V rámci opravy vymenili celé vnútro fontány. „Zrekonštruovali sa svetlá, takisto aj prívod vody, elektriny a pribudli tam vodné prvky s osvetlením,“ priblížil primátor, podľa ktorého v okolí fontány vznikla bezplatná wifi zóna a osadili tiež nové lavičky, kvetináče, odpadkové koše a vysadili nové stromy.

Keďže vymenili celý mechanizmus, fontána bude po rokoch opäť hrať. „A to celý deň a vždy o 14:00 hod. odohrá banícku hymnu. V bani sa vtedy končilo, bola siréna, ktorá oznamovala koniec. Čerpali sme z histórie, a preto sme to dali na 14:00 hod.,“ vysvetlil Burdiga s tým, že celkové náklady na opravu predstavujú približne 30 000 eur.

Slávnostné spustenie obnovenej fontány s baníckym orlojom, ktoré pripravuje mesto Rožňava v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave, Gemerským baníckym spolkom Bratstvo a s OZ Rožňavskí permoníci, sa uskutoční v utorok 12. septembra o 17:00 hod. pri bývalom Dome služieb. Súčasťou bude podľa primátora i divadelné predstavenie o fontáne, ktoré si pripravilo Banícke múzeum v Rožňave.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM