Správy

Primátor M. Domik sa chce inšpirovať v R. Sobote v dvoch oblastiach

Oblasť odpadového hospodárstva a spravovanie mestských lesov – to sú dve odvetvia, v ktorých sa nový primátor Rožňavy Michal Domik mieni inšpirovať v susednom okresnom meste Rimavská Sobota.

Ilustračný obrázok k článku Primátor M. Domik sa chce inšpirovať v R. Sobote v dvoch oblastiach
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

„Aj z podnikateľského hľadiska som sa stále snažil – ak chceš byť najlepší, uč sa od najlepšieho a neskúmaj niečo naokolo a zbytočne. Primátor Jozef Šimko bol veľmi ochotný mi pomôcť a povedal, že mi pomôže aj do budúcnosti. Bol by som rád, keby mi na začiatku pomáhal, aby som čím skôr prišiel k záverom, kde by sme mohli mesto zlepšiť a dostať ho do lepšej kondície,“ uviedol Domik.

Konkrétne kroky plánuje pri zbere a vývoze tuhého komunálneho odpadu (TKO) v Rožňave. „Musím sa pozrieť na zmluvu so spoločnosťou Brantner, či je vypovedateľná. Určite vidím problémy v systéme zbierania smetí a v poplatkoch. Produkuje sa množstvo odpadu a treba ľudí naučiť separovať,“ načrtol Domik niektoré budúce kroky.

Nový primátor Rožňavy zamýšľa i kontrolu a zmeny v hospodárení v mestských lesoch. „Poukázal som, že je v nich veľmi malý zisk na to, že sme tam vyťažili 7800 kubických metrov dreva,“ podotkol Domik.

V Rimavskej Sobote došlo k zmenám v odpadovom hospodárstve v roku 2012, kedy tamojšie MsZ na základe návrhu primátora Šimka rozhodlo o ukončení spolupráce s firmou Brantner, ktorá dovtedy v meste zabezpečovala zber a vývoz TKO. Tieto činnosti prešli do kompetencie Technických služieb mesta, ktorým samospráva postupne zakúpila niekoľko smetiarskych áut.

V súčasnosti rimavskosobotské TSM okrem samotného okresného mesta zabezpečujú zber a odvoz odpadu aj z niekoľkých ďalších obcí v okrese. Podľa údajov primátora samospráva vďaka spravovaniu odpadového hospodárstva vo vlastnej réžii ušetrila počas prvých štyroch rokov vyše 1,5 milióna eur.

Zmena v hospodárení v mestských lesoch Rimavskej Soboty nastala v roku 2017, kedy samospráva nepredĺžila zmluvu s posledným nájomcom a nehľadala ani nového. Namiesto toho lesy spravujú pracovníci mesta a samospráva v nich ťažbu umožňuje ďalším subjektom na základe výsledkov verejnej obchodnej súťaže.

Ako v tejto súvislosti uviedol Šimko, vďaka vlastnému hospodáreniu v lesoch sa napriek zníženiu celkového objemu ťažby dreva zo 7000 na 3500 kubických metrov darí mestu dosahovať pri tejto činnosti rovnaký zisk na úrovni zhruba 200 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM