Eva Viestová Správy

Na radnici ukázali veľké srdce: Kašľali na úradníčenie, ľudsky pomohli trpiacej žene

Ľudský prístup namiesto úradníckeho si zvolila samospráva Jelšavy, aby pomohla bezvládnej žene. Ako povedal primátor mesta Milan Kolesár, bezvládna žena, ktorá je odkázaná iba sama na seba, nie je totiž obyvateľkou mesta a bývala v ňom v podnájme.

Ilustračný obrázok k článku Na radnici ukázali veľké srdce: Kašľali na úradníčenie, ľudsky pomohli trpiacej žene
Foto: Eva Viestová

Na trpiacu ženu upozornili médiá susedia. Nedokázala chodiť a ležala v miestnosti, v ktorej sa ani nekúrilo. Jedlo jej sporadicky nosili iba ľudia z okolia.

"O tomto prípade sme nevedeli, pretože žena sa sen prisťahovala do súkromného podnájmu. V takomto prípade by sme mali upozorniť samosprávu v jej trvalom bydlisku. Nemohli sme však čakať a v súčasnosti je už žena v opatere lekárov v nemocnici v Revúcej, " povedal primátor Kolesár.

„Keď sa zdravotne pozviecha, vybavujeme pre ňu umiestnenie v Domove sociálnych služieb v Tornali. Medzi tým sme sa už spojili aj so starostom obce, kde má trvalý pobyt, snažíme sa situáciu doriešiť spoločne,“ doplnil primátor. Podľa primátora aj tento prípad ukázal, že sociálny systém štátu nie je dobre nastavený.

„Ak by sme mali postupovať úradnícky, len v zmysle zákonov, obávam sa, že pre túto ženu by bolo neskoro. Úrady majú stanovené lehoty a často aj z kapacitných dôvodov trvá dni až mesiace, kým dokážu takto postihnutého človeka niekde umiestniť. V tomto prípade síce žije matka postihnutej ženy, no tá je sama v takej sociálnej a mentálnej situácii, že sa o dcéru jednoducho postarať nedokáže. Teraz sme hľadali riešenia, ktoré nám zákon nezakazuje. Podarilo sa nám pomôcť len vďaka osobným kontaktom našich pracovníkov a hlavne ich ľudskému prístupu,“ dodal primátor Jelšavy.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM