Jakub Forgács Správy

Primátor Jelšavy otvorene: Mestu chýba plnohodnotné fungovanie rómskych občianskych hliadok

Ľudia prítomnosť rómskych občianskych hliadok kvitovali, na ich prácu boli kladné ohlasy. Napriek tomu už v Jelšave fungujú iba v obmedzenom režime. Ako sa zmenila situácia s bezpečnosťou v meste?

Ilustračný obrázok k článku Primátor Jelšavy otvorene: Mestu chýba plnohodnotné fungovanie rómskych občianskych hliadok
Zdroj: TASR

Hoci oficiálny projekt rómskych občianskych hliadok skončil v meste Jelšava v Revúckom okrese v novembri predchádzajúceho roka, vďaka rôznym programom cez úrad práce sa samospráve podarilo zabezpečiť ich ďalšie fungovanie aspoň v obmedzenom režime. Uviedol to primátor Milan Kolesár, podľa ktorého však plnohodnotné fungovanie týchto hliadok mestu chýba.

„Na to, že tento projekt bol administratívne veľmi náročný, ho hodnotím ako prínosný pre mesto a pomohol nám. Aj ľudia prítomnosť a pohyb rómskych občianskych hliadok v meste kvitovali,“ povedal primátor s tým, že keď mali hliadky normálny plat, tak aj ich záujem o robotu bol iný.

„Nechcem povedať, že teraz nejako poľavili, ale je rozdiel byť zamestnaný na osem hodín cez pracovnú zmluvu a štyri hodiny ako dobrovoľník,“ konštatoval a dodal, že členov hliadky je aj teraz vidieť v meste, ale ich motivácia je menšia. „Je to aj logické,“ dodal.

„Od ukončenia činnosti občianskych hliadok v meste Jelšava nedošlo k zhoršeniu verejno-bezpečnostnej situácie, a taktiež ani k navýšeniu priestupkovej a trestnej činnosti, ale ich práca by bola i naďalej prínosom pre občanov mesta, či už z pohľadu majoritného, alebo minoritného obyvateľstva,“ uviedla v tejto súvislosti hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Doplnila, že počas činnosti rómskych občianskych hliadok boli zo strany Obvodného oddelenia Policajného zboru v Jelšave, občanov, ako aj štatutárnych zástupcov mesta zaznamenané kladné ohlasy na prácu jej členov. „Počas ich pôsobenia došlo i k zlepšeniu verejno-bezpečnostnej situácie v meste a k poklesu priestupkovej a trestnej kriminality,“ zakončila.

Čítajte tiež:

Nelichotivá správa o cestovnom ruchu v revúckom okrese: Ubudli stovky ubytovaných návštevníkov

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM