Peter Simon Kultúra

Prevetrajte si hlavu: Čo ponúka tento týždeň v Rožňave a okolí?

Počas najbližších dní sa môžeme v našom meste a blízkom okolí zabaviť na rôznych podujatiach. Kde a kedy sa konajú?

Ilustračný obrázok k článku Prevetrajte si hlavu: Čo ponúka tento týždeň v Rožňave a okolí?
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Unikátna výstava v rožňavskej galérii

27. – 31. máj 2019 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja v spolupráci so Slovenským banským múzeom a Slovenským banským archívom prichystali unikátnu výstavu pod názvom Ako sa mapovalo v baníctve. Prezentovaná problematika postupne odkrýva čo mapa je, aké mapy využíva baníctvo, historické mapovania a pomôcky, ktoré banský merač používal.

Od srdca maľované

27. – 31. máj 2019 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Banícke múzeum v Rožňave a kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja vás srdečne pozývajú na výstavu Moniky Vozárovej OD SRDCA MAĽOVANÉ, ktorá bude doplnená veľkonočnými kraslicami z dielne Danky Lackovej. Vernisáž výstavy sa uskutočnila 11. apríla 2019 (vo štvrtok) o 15.30 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, Námestie baníkov 25.

Májové inšpirácie

27. – 31. máj 2019 od 9:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
GOS predstaví Juditu Krajčiovú ako neprofesionálnu výtvarníčku prostredníctvom jej vyšívaných obrazov s ľudovými motívmi, s ktorými svoju tvorbu začínala, a ktoré v súčasnosti dokáže transformovať do modernej, elegantnej a nositeľnej podoby maľovaním na hodváb. Výstava potrvá do 15. júna 2019, pozrieť si ju môžete v pracovných dňoch od 9:00 do 15:00 hod.

Výstava maliara Ľudovíta Felda

29. máj a 2. jún 2019 od 13:00 hod., Andrássyho obrazáreň, Krásnohorské Podhradie
Ľ. Feld bol známy svojou vľúdnou priateľskou povahou a nadšením dôkladne kresliť, portrétovať a zaznamenávať košické zákutia či vidiecke scenérie východného Slovenska. Rovnako je ale dodnes známy ako pamätník holokaustu a je často označovaný ako Mengeleho maliar. Vystavené diela, pochádzajúce zo zbierkových fondov VSG a Baníckeho múzea v Rožňave, tvoria neveľkú, no obsiahlu kolekciu, zostavenú z realizácií reflektujúcich hlavné tematické okruhy Feldovej tvorby. Výstavu je možné navštíviť do 29.9.2019 počas otváracích hodín: Streda – Nedeľa 13:00 – 17:00 hod.

RETROvýstava

30. máj 2019 od 15:30 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, má pre svojich priaznivcov pripravenú ďalšiu fascinujúcu výstavu s názvom RETROvýstava, ktorej vernisáž sa uskutoční dňa 30. mája 2019 o 15:30 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25. Cieľom výstavy je vyvolať u starších nostalgické spomienky na časy nedávno minulé, zároveň priblížiť mladším ročníkom, ako sa v tých časoch žilo, aké predmety sa používali, či už ide o predmety každodennej potreby ako elektronika, hračky a taktiež športové či iné predmety, ktoré používali ich rodičia, či starí rodičia. Výstava potrvá do 3. septembra 2019.

Kino Apollo

30. máj 2019 od 16:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Pračlovek – Animovaný film Veľká Británia/Francúzsko 2018, 88 min., MP 2€. Réžia: Nick Park. – Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, ako vznikol futbal? Do akého historického obdobia siahajú jeho počiatky? Alebo aký je pôvod zvláštnych kamenných útvarov Stonehenge? Film od tvorcov Ovečky Shaun a Wallace a Gromit odpovedá aj na otázky, ktoré ste si nikdy predtým nepoložili.

KLENOT FLÁMSKEJ GOTICKEJ MINIATÚRY – Nová výstava v Betliari

30. máj 2019 od 17:00 hod., Kaštieľ Betliar
Výstava bude pre návštevníkov prístupná od 31. mája do 30. septembra 2019 v čase od 9:30 hod. do 17:30 hod. Počas letných mesiacov (jún – august) bude múzeum otvorené aj v pondelok. Môžete sa opäť tešiť na kurátorský výklad, odborné prednášky či Pohľady zblízka, tvorivé aktivity pre deti a ďalšie sprievodné programy a podujatia letnej sezóny. Výstava bude slávnostne otvorená 30. mája 2019 o 17:00 hod. v areáli kaštieľa Betliar, vstup na vernisáž je bezplatný.

Kde chceme žiť? – Prednáška

30. máj 2019 od 18:00 hod., Kultúrno-kreatívne centrum Kláštor, Rožňava
Prednáška sociológa Michala Vašečku o hoaxoch, dezinformáciách, manipuláciách v „alternatívnych“ médiách a na sociálnych sieťach a ako na ne.

Deň detí v Rožňave

31. máj 2019 od 16:00 hod., severná časť Námestia baníkov, Rožňava
Deti čaká zábavný program, diskotéka pre najmenších, tvorivé dielne so ZUŠ, animátorky s maskotmi, súťaže s CVČ, skákacie hrady, cukrová vata. V prípade nepriaznivého počasia je podujatie presunuté na MSÚ.

Životné podmienky väzňov v koncentračnom tábore – prednáška

31. máj 2019 od 16:00 hod., Andrássyho obrazáreň, Krásnohorské Podhradie
Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravilo pri príležitosti výstavy Ľudovít Feld ďalšiu zaujímavú prednášku s názvom Životné podmienky väzňov v koncentračnom tábore (KT) Auschwitz – Birkenau.

MDD v Baníckom múzeu

1. jún 2019 od 9:00 hod., Zážitkové centrum Sentinel, Rožňava
Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pri príležitosti Medzinárodného dňa detí pozýva všetkých svojich malých priaznivcov na podujatie DEŇ DETÍ V BANÍCKOM MÚZEU, ktoré sa uskutoční dňa 1.6.2019 od 9:00 do 17:00 v Zážitkovom centre Sentinel na Šafárikovej ulici č. 43. Pre malých bádateľov máme pripravené RETROtvorivé dielne a RETROhry, okrem toho si deti budú môcť pozrieť všetky expozície a to úplne zdarma.

Nad Rožňavou aj tento rok horela vatra. Pozrite si ju na VIDEU.

Zdroj: Dnes24.sk

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM