Správy

Prejdite sa Plešiveckou planinou: FOTKY, ktoré stoja za povšimnutie

Naše okolie ponúka naozaj krásne prírodné zákutia. Jednou z nich je aj Plešivecká planina.

Ilustračný obrázok k článku Prejdite sa Plešiveckou planinou: FOTKY, ktoré stoja za povšimnutie
22
Galéria

Rožňava a priľahlé okolie je známe svojou krásou prírody. Slnečné počasie láka obyvateľov nášho regiónu na rôzne prechádzky a turistiky. Na jednu takú sa vybral aj turista Viki Baláž z Rožňavy. Jeho kroky smerovali na Plešiveckú planinu. Tam zhotovil krásne fotky.

Zábery dokazujú, že aj na planine je v týchto dňoch čo obdivovať, príroda sa ukazuje vo svojej plnej kráse.

Prechádzkou po známej Plešiveckej planine môžete natrafiť na nevšednú historickú stavbu. Nie každý vie, o čo sa vlastne jedná. Už pohľad na mapu niektorých zmätie. Na planine sa okrem iného nachádzajú stovky jaskýň a priepastí, niektoré s monumentálnymi rozmermi a jedno technické dielo. Jedná sa o Serényiho cisternu, ktorá slúžila na zhromažďovanie dažďovej vody. Postavená bola v roku 1913.

Plešivecká planina sa dávno využívala aj na pasenie dobytka. Problém s vodou sa vyriešil až po stavbe cisterny, ktorá má v priemere 16 metrov a hĺbku 4 metre. Cisterna bola schopná zadržať 960-tisíc litrov vody. Postavili ju na mieste akéhosi prírodného lievika v krajine a kanálmi do nej stekala dažďová voda z okolitých svahov.

Planina je bohatá na povrchové i podzemné krasové javy. Vyznačuje sa veľkým množstvom závrtových depresí so škrapmi, škrapovými poľami a závrtmi. Nachádza sa tu cez 200 jaskýň a priepastí.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné

Obrazom: Plešivecká planina
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM