Jaroslav Dodok Samospráva

PREHĽAD: Takto bude vyzerať štrajk na školách

V pondelok sa na väčšine škôl začne neobmedzený štrajk. O tom, koľko dní bude trvať, rozhodne každá škola samostatne. Následne sa učitelia aj žiaci vrátia do tried, avšak učiť sa možno nebude.

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD: Takto bude vyzerať štrajk na školách
Foto: Jaroslav Dodok

O dĺžke štrajku, ktorý sa začne v pondelok (26. 11.) ráno, rozhodnú učitelia na každej škole samostatne. Závisieť to bude od toho, koľko dní si budú môcť dovoliť prísť o časť výplaty. Názory učiteľov sa v tomto smere veľmi rozchádzajú. Niektorí vravia iba jednom či dvoch dňoch, iní prehlásili, že sú odhodlaní štrajkovať aj niekoľko týždňov! Najpravdepodob­nejšie sa štrajkovať bude tri, najviac štyri dni. Následne podľa situácie na školách, prípadne zmeny postoja vlády, centrály štrajkový výbor rozhodne o prerušení alebo ukončení štrajku.

Odborári odhadujú, že do štrajku sa zapojí 80 percent základných škôl. Súkromné a cirkevné školy štrajkovať nebudú. Dôvodom je to, že školské odbory podľa nich nekonajú v ich záujme. Namiesto štrajku sa rozhodli zozbierať stotisíc podpisov pod petíciu.

Učiť nebudú, ale o výplaty možno neprídu

Školy uvažujú aj o tom, že po niekoľkých dňoch ostrého štrajku sa učitelia aj žiaci vrátia do škôl, avšak výučba nebude prebiehať. Podľa ministra školstva učiteľom, ktorí iba budú v škole, ale nebudú učiť, mzda nepatrí. „Byť na pracovisku ešte neznamená pracovať. Mali by zohľadniť aj svoju povinnosť učiť a vzdelávať, nielen byť v škole,“ vyhlásil šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič.

Podľa medializovaných informácií niektorí riaditelia uvažujú, že učiteľom doplatia peniaze, o ktoré prídu počas štrajku, vo forme odmien alebo osobných príplatkov. Učiteľ, ktorý zarába 700 eur by mal každým dňom prísť asi o 35 eur.

Učitelia budú v pondelok protestovať aj na námestiach

Zamestnanci škôl budú v pondelok štrajkovať aj v uliciach Bratislavy, Košíc a Banskej Bystrici. V hlavnom meste sa zhromaždia o 10.00 h na Trnavskom mýte, v Košiciach sa zídu v rovnakom čase na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne a v Banskej Bystrici o 9.30 h na Námestí SNP. Učiteľov budú na zhromaždenia zvážať autobusy. Chýbať by nemala ani tribúna, rečníci a transparenty.

Posledná možnosť na odvrátenie štrajku

Školskí odborári naďalej žiadajú zvýšenie platov učiteľov od budúceho roka o desať percent. Vláda stále trvá na tom, že štát nemá na viac ako päťpercentné zvýšenie. Štrajk by ešte mohlo odvrátiť rokovanie s ministrom financií, ktoré sa má podľa lídra školského odborového zväzu Pavla Ondeka uskutočniť v piatok (23. 11.).

student24.sk/Kornel Kubík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM