Peter Simon Kultúra

PREHĽAD pre Rožňavčanov: Víkendové akcie, ktoré radíme zažiť v našom meste

Užite si víkend naplno. Aké akcie počas neho odporúčame v našom meste zažiť? Pozrite si to aj vy!

Ilustračný obrázok k článku PREHĽAD pre Rožňavčanov: Víkendové akcie, ktoré radíme zažiť v našom meste
Foto: Peter Simon / Zdroj: Dnes24.sk

Tokaj na Gemeri

11. – 12. október 2018 od 9:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
Možno skôr si odskočíme k moru, ako za roh k susedom, pričom Košický kraj sa môže pýšiť viacerými krásnymi miestami, mestami alebo atrakciami, ktoré ho robia atraktívnym, a zároveň zaujímavým pre verejnosť, či turistov z celého Slovenska. Jedným zo zámerov kultúrnej ponuky Gemerského osvetového strediska (GOS) na nasledujúce obdobie je predstaviť kultúrne, prírodné a historické dedičstvo aj iných regiónov kraja a poskytnúť tak Gemerčanom dôvody na ich spoznávanie.

Gemer v období 1. ČSR

11. – 12. október 2018 od 9:00 hod., Galéria Baníckeho múzea, Rožňava
V roku 2018 si v Českej republike a na Slovensku pripomíname významné výročie v dejinách Slovenska – 100. výročie vzniku Československa. Banícke múzeum v Rožňave sa zároveň pripája k aktivitám ostatných múzeí a ostatných kultúrnych inštitúcií v rámci tzv. Osmičkových rokov (1918, 1938, 1948 a 1968) výstavou Gemer v období 1. ČSR.

Verejné priestory naživo – prednáška

11. október 2018 od 18:00 hod., Kultúrno-kreatívne centrum Kláštor, Betliarska 2
Pochopiť mesto, rozpoznať princípy a pravidlá jeho fungovania, dešifrovať hranice, v ktorých sa tvoria jeho štruktúry a vytvára jeho identita – napríklad aj na toto potrebujeme človeka s abstraktným, analytickým myslením, človeka vzdelaného v disciplíne zvanej filozofia. Prof. Emil Višňovský, PhD. z Katedry filozofie a dejín filozofie Filozofickej fakulty UK je presne tým človekom, ktorého skrátka treba počuť a počúvať, aby sme prenikli pod povrchy frázovitého mediálneho či politického balastu k niečomu, čo nám pomôže pochopiť a „čítať“ priestor, v ktorom žijeme.

Kino Apollo

11. október 2018 od 19:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
MASARYK – Životopisný / Dráma / Historický, Česko / Slovensko, 2016, 113 min. Dramatický príbeh venovaný významnej osobnosti československých dejín, Janovi Masarykovi – diplomatovi a neskoršiemu ministrovi zahraničných vecí, ktorý musel čeliť zlomovým okamihom našich dejín spojených s neslávne známou Mníchovskou zradou. Na pozadí dobových súvislostí, tesne pred druhou svetovou vojnou, sledujeme osudy muža, ktorý bol bohémom, miloval ženy, hudbu, veľké gestá i zápasy.

Ukončenie motosezóny

13. október 2018 od 11:00 hod., Námestie baníkov, Rožňava
Ukončenie motosezóny na Gemeri sa postupne stáva neodmysliteľnou súčasťou v zozname jesenných podujatí v Rožňave. Spanilá jazda majiteľov nablýskaných krásavíc aj tento rok určite priláka zraky zvedavých divákov. Posledné slnečné lúče. To je znak aj toho, že cesty po lete opúšťajú aj rýchle mašiny.

Filmová hudba v divadle

13. október 2018 od 19:00 hod., Divadlo Actores, Rožňava
Zažite nezabudnuteľný koncertný večer. Filmová hudba v divadle s kvintetom Romana Rusňáka a hosťami Mirka Partlová a Ján Slezák. Filmová hudba v divadle a v podaní Rožňavčana Romana Rusňáka s jeho výnimočným kvintetom. Piliere programu budú tvoriť najznámejšie filmové skladby. Obľúbené filmové melódie, ktoré zaiste ocenia aj nároční fanúšikovia. FROZEN, PERINBABA, VTEDY NA ZÁPADE, WEST SIDE STORY, GLADIÁTOR, AMELIA Z MORTMARTRU, PRETTY WOMAN, DIRTY DANCING…

Kino Apollo

14. október 2018 od 16:00 hod., Dom tradičnej kultúry Gemera, Rožňava
PO STRNIŠTI BOS – Dráma / Komédia, Česko / Slovensko / Dánsko, 2017, 111 min. Osemročný Eda je vytúžené dieťa, ktoré rodičia strážia viac, ako je zdravé. Vo filme Po strništi bos sa príbeh vracia na samotný začiatok, do Edovho raného detstva. Do času, kedy jeho otecko odmietne príslušnosť k okupantom Protektorátu Čechy a Morava, a celá rodina sa musí z Prahy odsťahovať na vidiek. Malé mesto, kde chlapec doteraz trávil len krátke chvíle prázdnin, sa teraz stáva jeho domovom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM